TW
0

Autofitxa
Sóc en Nofre Janer, tenc 35 anys i sóc de Ferreries. La meva parella és na Noelia, amb qui tenc dos fills, en Nofre de 5 anys i na Mariona que just té 9 mesos. Sóc llicenciat en Geografia i també sóc informador juvenil. Des de 2007 sóc el responsable del Casal de Joves des Mercadal.

Com neix el Casal de Joves?
As Mercadal hi havia hagut una primera experiència de Casal de Joves, però no va acabar de funcionar. Jo vaig arribar el 2007, i l'idea és que en un mateix espai hi hagi un Punt d'Informació i el Casal de Joves.

Quin tipus d'informació es dóna?
Els joves poden venir a cercar informació sobre temes de feina, de cursos, d'educació, beques. Sempre hi ha un taulell on hi penjo informació. També hi ha accés a internet gratuït. Els joves que vénen són d'una certa edat, a partir de 18 anys, per demanar informació, connectar-se a internet o per temes de feina. A més, també segellam les targetes de l'atur, pel que, en realitat, aquest servei el pot emprar qualsevol persona que estigui en edat de treballar. Tot això ho feim cada matí.

I els capvespres?
Vénen al Casal de Joves, on hi ha futbolins, ping pong, billar, feim activitats i, a més, hi tenen tota la informació del Punt Jove. Perquè a vegades, als joves els costa venir a demanar informació, però si vénen per fer activitats és més fàcil.

Com són les activitats?
Hi ha les d'oci i temps lliure, que és una feina de prevenció. A l'hivern tenim un horari de cap de setmana, els vespres dels divendres i dels dissabtes. Hem fet tallers de maquillatge, de cuina, activitats del programa AlternaNits. I a l'estiu ampliam els horaris, i obrim cada matí i cada capvespre, menys el cap de setmana. Oferim activitats d'estiu, excursions a la platja, anades en caiac, rutes en bici.

És fàcil fer feina amb joves?
Sempre és complicat. En vénen bastants, però a l'hora de fer activitats i que hi participin, costa més. Els agrada venir i passar l'estona, però és més difícil que s'apuntin. La feina dels dinamitzadors és aconseguir que s'animin. És una feina gratificant, tot i que hi ha dies que quan no et responen després de preparar una activitat que ha costat, decep un poc. Però després compensa, quan veus que xalen amb l'activitat. És gratificant, però sacrificat, perquè els que feim feina amb joves, sobretot als pobles petits, ens encarreguem de tot. Hi ha un regidor, però després ja venim noltros, i feim de tot, de tècnics, de dinamitzadors.

Quants usuaris té el Casal?
És mal de fer quantificar. El Casal és per als joves des Mercadal, a partir dels 12 anys. Poden venir i entrar i sortir quan vulguin. Quan és una activitat programada sí que s'han d'apuntar, per poder-ho planificar tot. Però sempre costa més. A l'hivern podem tenir una vintena de joves, però van i vénen. A les activitats d'estiu se n'hi han apuntat uns tretze, algunes activitats n'han tingut més que d'altres. Però a banda d'oferir activitats alternatives i saludables d'oci, pretenem donar resposta a les necessitats i inquietuds dels joves del municipi. Per exemple, una vegada van venir uns joves que tenien un grupet de música i necessitaven un local per assajar. Arrel d'aquesta demanda i després d'unes gestions, vam aconseguir que l'Ajuntament ens cedís un local, que gestionen ells mateixos sota la supervisió del responsable del Casal. Actualment hi ha dos grups que hi assagen, i està obert a tots aquells joves del municipi que el necessitin.

Ara preparen un concert.
Sí, demà vespre a Fornells, a les 22 hores al Carrer de la Mar. És el Fornells Rock, que ja arriba a la cinquena edició. Abans de Sant Martí en feim un as Mercadal, el Concert Jove, i a Fornells en feim un altre, de rock. Enguany ve Malabava i Moby Dick, dos grups que són de Ferreries.