Gegants. La festa va començar amb una desfilada de gegants, els amfitrions de la qual foren en Lluís, na Maria i la divertida gegantona na Tecla - Gemma Andreu

TW
0

Matí de diumenge. Tarda de dissabte. Matí a Sant Bartomeu per viure el dia gran de les festes, i tarda a Sant Lluís per celebrar la primera jornada. Sens dubte, un cap de setmana enfeinat pels grans amants dels protocols. A Ferreries ja enfilaven el comiat. A Sant Lluís es preparaven per començar.

De bon matí, l'olor a ensaïmades coent-se al forn i la xocolata encalentint-se inundava els carrers del poble anunciant que les festes ja eren aprop. Després de l'esclat de morterets, els gegants van començar a ambientar el nucli. No hi faltà l'humor. El grup Sa Vessa Mos Fot tornà a omplir la ciutat de molta disbauxa, això sí, amb bon menjar, beure i música.
Mentre tot aquest esvalot es produïa, la gent va començar a preparar-se per viure uns minuts de protocols carregats de sentiment. El caixer fadrí, Miquel Pons, i el fabioler, Jordi Orell, van anar a demanar permís per començar el replec. Es lliurà la bandera i sonà amb força el primer toc de fabiol. Un altre dels moments per recordar fou l'entrega del bastó de comandament al caixer batlle, Javier Pons, qui s'estrenava ahir en el càrrec. Un cop completada tota la qualcada amb el caixer capellà, Francesc Cardona, recorregueren els carrers del poble. Eren les set i mitja de la tarda quan tota la qualcada, ja a peu, es dirigí a l'Ajuntament per anar a cercar les autoritats i endinsar-se en un moment de recolliment. Les completes en honor a Sant Lluís van començar amb una mica de retard. La cerimònia va ser concelebrada pel rector Jesús Llompart i el caixer capellà, Francesc Cardona. Sis joves caixers espargiren l'aigua-ros pel temple mentre el toc de fabiol sonava amb emoció entre aquelles monumentals parets. Les completes van servir per demanar a Sant Lluís que tots els veïns estiguin resguardats de desventura i que els protegeixi dels mals i els vents. Passaven cinc minuts de les vuit quan el fabioler i els 58 caixers abandonaven el temple disposats a oferir esvalot enmig de la Plaça. I així va ser, a les vuit i mitja la Banda de Música des Migjorn Gran deixava anar les primeres notes de jaleo mentre el caixer batlle i el caixer capellà inauguraven l'espectacle. El moment s'arrodoní amb l'encesa de llums que deixà una empremta clara de la idiosincràsia del poble. Caixers i cavalls demostraren mestria dins la plaça. Sens dubte, un art que van saber representar a la perfecció un espectacular Mulato que s'atreví a creuar la Plaça, o en Galán qui oferí enginy i molta professionalitat, entre altres. Passaven uns minuts de les nou i mitja quan es tancava la primera volta per, tot seguit, enfilar amb la segona i culminar la tercera.
La jornada es va desenvolupar sense incidències destacables. A les dotze de la nit, la Creu Roja havia fet una vintena d'intervencions lleus i un trasllat a l'Hospital Mateu Orfila. Una persona de 69 anys va haver de ser evacuada al complex sanitari després de sofrir, en torn a les 18.30 hores, una trepitjada de cavall amb símptomes de fractura al peu.