TW
0

La festa popular i el bullici es van perllongar durant la matinada a Ferreries i ahir costà matinar. L'alegria del toc de diana de la Banda de Música començà a deixondir el poble, a les vuit i mitja del matí, i escampà la diversió amb la comparsa de capgrossos, en un passacarrers pel poble anunciant el despertar del dia gran de Sant Bartomeu.

La fabiolera Sílvia Pons, acompanyada pels més matiners, inicià el replec de la qualcada durant dues hores. Poc a poc, la gent anà replegant-se seguint la comitiva de cavalls, mentre la melodia del tambor i el fabiol ressonava per tot el poble i tornava a engrescar l'ambient.

Un cop arreplegats tots els cavallers, devers les onze del matí, començà el segon Jaleo de les festes a un Pla de l'Església que quedà petit amb la gentada. L'espectacle dels cavalls de Ferreries tornà a convocar a molts visitants d'arreu de Menorca, tot i que amb la coincidència de les festes de Sant Lluís, la gent ahir es va repartir.

Va ser un Jaleo net i polit, sense incidències remarcables i cap caiguda destacable dels genets, el que reforçà el balanç d'un Sant Bartomeu de dalt de tot, per recordar. Van ser especialment emocionants les corregudes de les parelles de genets, abraçats, durant els actes del Jaleo.

La darrera volta va servir per lliurar les canyes verdes amb la cullera de plata que entregaren el batle, Manuel Monerris, i les autoritats presents a la tarima municipal. Molts joves encara feien bulla al Pla de l'Església quan començaren els caragols que van recórrer els carrers principals. Devers les tres del capvespre finalitzaren els actes protagonitzats per la qualcada.

Més d'una hora després, els cavallers es van congregar davant la casa de la caixera batlessa, Enriqueta Camps, des d'on van sortir cap a l'Església de Sant Bartomeu acompanyats per la Banda de Música, aturant-se abans a l'Ajuntament a recollir les autoritats. El fet de que el domicili de la caixera fos enfora del centre del poble, retardà una mica els actes.

La Missa Solemne dedicada al patró de Ferreries, que començà a les sis manco vint del capvespre, va ser molt concorreguda. Tot i açò, pels carrers del poble i a les cases seguia la festa popular per a molts. Després de l'acte litúrgic, els actes protocol·laris continuaren fins a un emocionant darrer toc de tambor i fabiol. Tothom restà pendent de l'actuació de la fabiolera, Sílvia Pons, que amb sentiment interpretà la melodia de final de festa l'Ajuntament. Acabat aquest acte, es va desfer la comitiva, i els cavallers s'abraçaren uns a altres en un gest de compartir el sentiment del comiat. Seguidament, es celebrà el tradicional repartiment d'aigua-ros per les cases de Ferreries, deixant arreu l'empremta de l'oloreta de l'alfàbega.

Darrera quedava la intensitat del dia gran de Ferreries, amb molt de bullici i entrega per part dels ferreriencs. Sant Bartomeu d'enguany passarà al record com unes festes sense incidències. Ho corrobora la dada de Creu Roja de Ferreries, que ahir va atendre només a ferits lleus, 15, per contusions i petites ferides, sobretot ocasionades durant el trull del Jaleo. També la Policia Local destacà el bon desenvolupament de les festes, sense cap incident.

En un ambient més pausat i tranquil, les famílies i els fillets van ser el protagonistes del capvespre i el fosquet. A les vuit va tenir lloc un espectacle infantil a la plaça Espanya, a càrrec del grup d'animació de l'Hotel Sol Gavilanes, en el qual participaren i es divertiren els menuts.

A la nit, devers les onze, la cantant Katy Cris amenitzà la revetlla popular al Carrer Nou. Una hora després, quan sonava la mitjanit, l'Orquestra Sarau protagonitzà el final del dia de Sant Bartomeu en el camp de futbol. Avui, la festa continuarà amb el Jaleo d'ases i els actes culturals programats.