TW
0

Autofitxa

De Maó. Tinc 34 anys i amb el meu home, n'Ignasi, tenim dos fills, Pau (sis anys) i Mar (quatre). Treballo com a tècnic de medi ambient a l'Ajuntament de Maó i sóc membre de la junta de l'Associació de Veïns Molí des Pla des de fa mig any. M'agraden els cavalls, llegir i la música. Per a dissabte a les 19 hores hem organitzat una demostració a la placeta de com es prepara un cavall. Convido tothom a venir.

A la festa de Molí des Pla d'enguany hi ha una novetat. Quina?
Aquest hivern vaig proposar mostrar com es prepara un cavall a les festes, perquè és una cosa que normalment només veu l'entorn més directe. Es tracta de recuperar i mostrar com es fan les trunyelles, els guarniments, com es vesten els cavalls, els caixers, tots els preparatius.

Quants caixers hi haurà?
Tres caixers i dos cavalls. Un caixer farà la presentació i anirà explicant. La veritat és que des de que ho vam decidir tot ha anat tot sol. Hem buscat caixers de la mateixa barriada i van dir que sí entusiasmats. Són Dolors Iglesias, Biel Sans i Tolo Mercadal, que serà el presentador. Són veterans i ho faran molt bé. Els estic molt agraïda.

S'han animat ells sols?
Sí, van trobar que era molt bona idea. Durem flocs, buldrafes, selles... I allà vestirem el cavall, tot ben explicat.

Tota una classe de festes.
Sí, la intenció és aprofitar per explicar un poc tots els aspectes culturals de la festa, i com s'entrenen els cavalls, com s'arriba a això, què es pot fer i no es pot fer a la plaça, qüestions de seguretat que són importants.

Divertit i profitós?
Divertit, que cridi l'atenció, per veure coses que no veiem, i també didàctic en aquest aspecte, perquè tots volem festes sanes i segures per a tothom.

Molta infraestructura?
No, serà senzill. Unes taules, un petit vestidor, un micròfon i un tancat que hem demanat a l'Ajuntament per tema de seguretat. Tot i així els fillets es podran fer una foto amb els cavalls.

Els caixers, encantats. Són gent que s'estima molt la festa.
S'han engrescat molt. Ha estat genial. I ho hem limitat a dos cavalls per ser prudents. Es podrà veure bé. I podrem veure diferents maneres de fer el mateix, com la trunyella de la cua.

Això és en el marc d'un dia de festa amb moltes coses. Molta feina?
Hi ha jocs infantils, una horeta amb els cavalls, torrada de carn, música... Sempre s'han fet coses d'aquestes al barri i tot ho tenim molt per mà. Va rodat.

Hi ha bon ambient veïnal al barri?
Sí, sí. L'associació sempre s'ha mantingut, amb moltes activitats i bona resposta de la gent. El local és el que és, petit, però va bé.

Personalment, li agraden les festes patronals?
Sí, sobretot les canyes del dia de la Mare de Déu de Gràcia. Les festes són el millor i, amb els fillets, són cavalls, capgrossos, música...

I com més es fomenti el coneixement de la festa, més respecte hi haurà. No?
Clar. Sobretot ara amb festes de tantíssims cavalls. Les ciutats creixen i cada cop queden més barriades desconnectades de la part central de la festa, i activitats com la dissabte l'apropen a aquella gent que no va al jaleo o que a casa seva no arriba la qualcada.