Iniciativa literària. Més de quaranta persones van participar de la ruta literària oferida per les filòlogues Anna Tudurí i Lara Juanola amb l’objectiu de despertar la curiositat per la literatura i donar a conèixer els canvis històrics de la ciutat. - Gemma Andreu

TW
0

Conèixer la història de la ciutat a través de la literatura. Així podríem resumir el motiu per al que més de quaranta persones decidiren participar d'una innovadora i original proposta. I és que ahir, Maó es va passejar per la història, però ho va fer des d'una perspectiva diferent. El fin conductor fou la literatura i, en concret, "Els Nikolaidis" de Josep Maria Quintana i la repercussió de la producció literària del segle XVIII a Menorca.

Així, a partir de novel·les ambientades a l'Illa, el públic va poder descobrir com realitat i ficció es confonen amb el paisatge.

La iniciativa, impulsada per les joves filòlogues Anna Tudurí i Lara Juanola, va tenir tant d'èxit que s'ha programat una segona sessió prevista per al poper dia 17. Hi havia 25 places disponibles. La d'ahir es va desbordar mentre que la segona sessió ja està completa. "L'objectiu és aconseguir que la gent descobreixi novel·les escrites i ambientades a l'Illa i donar-los a conèixer els canvis que ha sofert la ciutat, ja sigui mitjançant l'arquitectura, els costums o la vestimenta", asseguren les responsables. La ruta literària, que va arrencar des de la Plaça Constitució, va estar contínuament complementada amb fragments de l'obra de Josep Maria Quintana. Així, textos tals com "L'Ajuntament de Maó vestia les millors gales. Havia obert les portes de ferro del gran portal que mirava sobre el pla de la Parròquia" que apareix al capítol tretzè, o "Els habitants de les illes pensen sovint que el mar els aïlla, que els separa del món, quan és a la inversa. Res no hi ha que uneixi més els homes que el mar", no passaren desapercebuts en aquesta experiència literària. La ruta va avançar en direcció a la Costa de sa Plaça i cap a ses Moreres. El col·lectiu va arribar al Cós, un dels nous carrers que es van obrir, fent aturada davant Sant Josep, on s'hi situa la casa on vivia el cònsol de Rússia, tal com apareix en l'obra de Quintana. El grup també va transcórrer per la Plaça Bastió on va poder conèixer la moda menorquina, britànica i francesa a través de fragments de l'obra.

Dirigint-se cap a s'Arraval, el col·lectiu va aturar davant la casa de Joan Ramis i on les dues impulsores parlaren de la societat maonesa i dels intel·lectuals de l'època. L'ascens econòmic que va viure Maó gràcies a la pràctica comercial va ser explicada en la zona de Isabel II, un carrer exemplar per les cases senyorials i nobles que s'hi van edificar. El Palau del Governador, ca n'Albertí, el Mirador de ses Monges, la Plaça Conquesta i Plaça Constitució van ser alguns dels altres indrets a visitar. A més dels fragments de "Els Nikolaidis", Tudurí i Juanola van parlar d'Antoni Febrer i Cardona i també de Joan Ramis en la seva vessant més poètica i no tant com a dramaturg. Van introduir la figura de Joan Roca, un capità menorquí qui va escriure des de 1776 el "Diari de Mahó" amb entrades sobre el port de Maó, costums o meteorologia, entre altres.

La ruta va comptar amb la presència de l'autor del llibre, encuriosit per aquest passeig. "És una idea polida donar a conèixer la història de la ciutat a través de la literatura", assegurava.

Aquesta primera iniciativa és només l'inici d'un projecte més ambiciós. Les dues impulsores asseguren que l'objectiu passa per oferir més excursions literàries obrint el ventall a tota l'Illa.