TW
0

Autofitxa. Vaig néixer a Maó i tenc 54 anys. Som xòfer d'AENA. Visc al lloc de Son Domingo i m'agrada cultivar la terra i cuidar dels animals. Les meves aficions són la música i els cactus.

Com va descobrir el món dels cactus?
Deu fer uns 10 anys, a través d'un amic. Em va començar a mostrar els seus cactus i me'n va regalar. Des de llavors he anat creant la meva col·lecció, i cercant noves varietats per ampliar-la.

Impressiona veure el seu jardí, quants exemplars té?
Actualment, tenc al voltant de 2.500 cactus i me sé tots els seus noms. Són exemplars de tota casta i d'arreu del món. Avui dia amb internet pots aconseguir qualsevol cactus de gairebé qualsevol indret del planeta. També faig intercanvis amb gent que he conegut a través de les xarxes socials que són cultivadors de totes les nacionalitats.

Quin és el seu cactus preferit?
És mal de dir, per jo tots i cada un són especials. N'hi ha que tenen forma d'espiral, d'altres en forma de cervell... hi ha moltes varietats i d'aparença inverosímil. Els que em fan més il·lusió són els més difícils d'aconseguir.

D'on provenen?
Els aconsegueixes a través de la compra o l'intercanvi. La majoria són originaris d'Amèrica, sobretot de Mèxic i el sud d'Estats Units, que és on es concentren més espècies del planeta.

I com sobreviuen al transport?
El cactus és una planta molt resistent. Si el poses sense aigua, ni terra i embolicat amb paper pot aguantar vàries setmanes sense veure la llum dins un paquet. Quan arriben, els plantes i tornen a reviscolar.

Tants cactus, requereixen una cura especial?
Tenc dos hivernacles en el lloc on visc. A l'hivern els pos davall el plàstic perquè si es banyen o pateixen fred tenen tendència a podrir-se. En canvi, a l'estiu els agrada molt la calor de Menorca. A partir dels 15 graus per amunt es troben bé.

N'hi ha cap de menorquí?
Tenc figuera de moro, que no és autòctona, és de Mèxic, però a l'Illa s'ha adaptat molt bé. Un altre cactus molt conegut és la pita o atzavara, també americana, i adaptada al clima de Menorca. De les dues tenc moltes varietats, però no les tenc totes.

Per cert, tots tenen pues?
No! N'hi ha que no en tenen i estan pelats com una bolla.

Com és l'espectacle de la floració?
Els cactus tenen diferents tonalitats, entre el verd i el blau, i el que fan molt polida és la floració. Per exemple, en mig d'un desert un cactus de 5 centímetres es capaç de fer una flor del doble del seu tamany per atreure els insectes i que la puguin polinitzar. El temps de floració depèn de cada espècie, una gran majoria floreix a la primavera, és quan és més espectacular.

A part de l'ús ornamental, treu altre profit dels cactus?
No. Tenc àloes de moltes classes, però normalment no els empr per a ús medicinal.

Quin és el més alt i el més petit...
Tenc atzavares en floració, amb una tija que supera els cinc metres d'alçada. El més petit té dos centímetres. Per créixer un centímetre necessita 4 o 5 anys.

Què ha après dels cactus?
A tenir paciència i calma, perquè si frisses et pots picar. M'admira la seva capacitat de resistència i la part exòtica d'aquestes plantes.

Podria tenir aquesta afició sense internet?
Seria més complicat. He llegit molt i faig consultes a moltes webs. És bàsic agafar experiència perquè no se't morin. N'hi ha que durant l'hivern no els pots donar ni una gota d'aigua.