TW
0

Autofitxa

Sóc en Joan Martí Pons, tenc 17 anys i sóc de Ferreries. Actualment faig segon del batxillerat científic, i durant el meu temps lliure faig escalada. Vaig començar a fer-ne quan tenia 11 anys, i des de llavors ja no ho he deixat. Sóc de la secció d'escalada de la Unió Excursionista de Menorca, i tenim un rocòdrom al poliesportiu de Ferreries. També m'agrada la pesca submarina.

Va començar ben jove a escalar.

Sí, fa uns cinc anys que vaig començar, i a poc a poc vaig escalant, sempre que puc. M'ho passo molt bé amb aquest grup.

Com s'hi va enganxar?
Va ser per un amic, que el vaig veure escalant, i un dia vaig anar a provar-ho al rocòdrom de Ferreries. I va ser així, un dia sí i un altre també, com em vaig enganxar. Després, els caps de setmana vam començar a anar a escalar roca, als penyals de Cavalleria, o de Son Bou, o de Rafalet. És amb això quan realment gaudeixes de l'escalada.

Tenia 11 anys. No li feia por?
No, perquè al rocòdrom tens matalassos i pots caure sense problemes. A més, en aquelles edats tampoc tens tant de seny.

A quin penya segat es va estrenar?
No ho recordo molt bé, però asseguraria que va ser a Cavalleria Nova, perquè és un dels sectors més polits, hi ha coses de diferents nivells, de fàcils i de molt difícils.

Què és el que més li agrada? L'escalada? Ràpel? Fan de tot?
Sí. A alguns sectors, per baixar fins a les parets hem de fer qualque ràpel, i és divertit. Però el que més m'agrada és anar escalant, anar pujant i anar trobant on agafar-me, ara aquí, ara allà. El que més m'agrada és escalar, a poc a poc.

Quina alçada màxima ha escalat?
Aquí a Menorca no hi ha molta alçada, no hi ha res que passi dels trenta metres. Però he anat a Barcelona a escalar, i allà sí que hi ha parets més altes. Amb escalada esportiva, més de trenta metres no els he pujat.

A on ha escalat a Catalunya?
Allà hi ha molts sectors. Hi ha Ciurana, Montgrony, Montserrat. Està ple de llocs per fer escalada. A Menorca també, però se'ns queda petit, no hi ha el que hi ha a altres indrets. Tot així, està molt bé Menorca per escalar.

En l'escalada, la seguretat és el més important.
Sí, la seguretat és importantíssima. L'escalada és molt segura, però ho has de fer bé. Si no ho fas bé, pot ser molt perillós. Has d'estar molt atent, i tenir molta consciència de que un petita errada es pot convertir en mortal.

Quin ha estat el consell que li han donat que més té en compte?
A jo me van dir que l'escalada es fa amb els peus, no amb les mans. Perquè la tendència és a pujar estirant amb les mans. I els peus són el més important, han de pujar. Si no els puges, amb les mans no tens prou força, i et canses molt de braços i no rendeixes el que hauries de rendir.

Ha tingut qualque ensurt?
Sí, algun n'hi ha hagut, qualque despist. Però sempre ha acabat tot bé. A vegades estàs apurat, perquè t'has de fermar i no pots, però sempre hi sol haver la corda.