TW
0

Autofitxa
Sóc en Pere Timoner, tenc 50 anys, sóc d'Alaior i faig feina d'administratiu. Estic casat amb na Pili Yamuza, que té 45 anys i és de Córdoba, encara que ja fa 28 anys que viu a Menorca. Arrel d'un càncer de mama va deixar de treballar. Ara ja fa onze anys que està superat, i amb molt d'ànim ja fa un any i mig que ballem a l'Associació de Balls de Saló d'Alaior, on gaudim al màxim del ball.

Com neix la seva afició al ball?
Pere Timoner.: Fa 20 anys vam començar a anar a balls de saló. Però només vam fer un any. No ens aveníem gaire i ho vam deixar. Però ara ja fa quasi un parell d'anys vam tornar a començar. Ens vam fer socis de l'associació, i ens ho passem molt bé. Des del primer dia ens vam sentir molt còmodes, hi anem pràcticament tots els dissabtes, i també els diumenges. És una cosa que relaxa molt, i també fa que et moguis molt i facis esport, i a la vegada fas amistats.

Com funciona l'associació?
P.T.: A l'associació som més d'un centenar de socis. Durant la setmana es fan diferents classes de ball, i els caps de setmana, els dissabtes, sempre hi ha ball, ja sigui de com a discoteca o amb qualque conjunt que vengui. I es balla des de les deu del vespre fins a les dues de la matinada, a vegades. Els diumenges hi solen venir els jubilats, i també hi podem venir noltros, els socis.

Quins tipus de balls fan?
P.T.: A noltros ens agrada molt el tango, però ballem un poc de tot, txa-txa-txa, fox-trot, boleros.

Hi ha gent de tots els nivells?
P.T.: Sí, noltros fa poc que hem començat, i en sabem menys que gent que en sap molt perquè fa anys que ballen. Hi ha tots els nivells. El més positiu de tot és que hi vas i sempre prens gust ballant i veient ballar. L'ambient és molt bo, sempre xalam, i hi ha gent de tots els pobles, de Maó, de Ciutadella. Ara, la setmana que ve es farà una jornada de portes obertes, perquè la gent ho conegui més i s'animin a venir.
En el ball és fonamental la compenetració de la parella.
Pili Yamuza: El que duc pitjor és que el que mana és l'home, i quan li dic que faci alguna cosa em diu que no (riu). Si un home vol manar, que vengui a ballar i ho farà.

Què és el que més li agrada del ball?
P.Y.: M'agrada tot. El que passa és que quan ets principiant, t'agrada sempre el que fan els que més en saben, que ho tenen més après. A jo m'agrada ballar-ho tot.

Quin és el ball més complicat.
P.Y.: Tots els balls són complicats, perquè hi ha tants passos... M'agrada veure els que fa anys que ballen i que són capaços de fer tants passos diferents i ho fan tan bé. Per exemple, la 'bachata' és molt complicada, perquè té moltíssims passos diferents. Al principi has d'anar aprenent els passos bàsics, i a poc a poc vas introduint els més complicats.

El difícil és llençar-se a ballar, no?
P.Y.: Sí. Quan vam arribar a l'associació em feia vergonya posar-me a ballar fins que no veia gent a la pista. Però ja se'ns ha llevat.

Els agradaria participar en algun concurs?
P.Y.: No, això ja és diferent. Som aficionats i ens ho passem bé així. No crec que m'agradés competir, és un altre món.