TW
0

Editorial Moll treurà al carrer a principis de novembre, «Cartes a Josep Pla des de Menorca», un recull de 49 articles de Miquel Àngel Maria Ballester (Maó, 1965) sobre l'actualitat de Menorca relacionada amb una cita o alguna de les obres de l'escriptor català. L'autor explica que «Josep Pla fa de mirall, de confident, d'interlocutor, de confident, d'amic, de conegut, per explicar la realitat de l'Illa i en un diàleg amb la seva obra». De fet, Miquel Àngel Maria sintonitza amb la preocupació de Pla per deixar un llegat de cara a les generacions futures.


Un reflex de l'actualitat

El llibre sorgeix de la devoció de l'autor per Josep Pla, en un moment en que es trobava immers en la lectura de la seva obra completa. Era el juliol de 2011 i Miquel Àngel Maria havia de reprendre les col·laboracions en el MENORCA «Es Diari», i amb el director, Josep Bagur, acordaren que els articles periòdics serien en format d'una sèrie de cartes dirigides a l'escriptor empordanès. «Vam acordar que parlaria de temes d'actualitat, preferentment menorquina, amb el rerefons de les consideracions i idees que Pla expressa als seus llibres sobre aquests temes o altres de pròxims», explica Miquel Àngel Maria.

El llibre inclou les cartes publicades al diari durant un any, entre el setembre de 2011 i de 2012.

«Cartes a Josep Pla des de Menorca» es presentarà el proper dia 8, a les 18 hores a la plaça Constitució de Maó, en el marc de la Fira del Llibre en Català. La presentació anirà a càrrec de Miquel Àngel Limón, el planià menorquí de referència. A la vegada, el llibre compta amb el pròleg de Xavier Pla, director de la càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona, i estiuejant habitual a Maó.

Les cartes no apareixen talment van ser publicades en premsa, han estat objecte d'un procés de revisió i d'adaptació, en un moment que el seu autor ja ha acabat de llegir les 29.000 pàgines de l'obra completa de Josep Pla. «L'escriptor català va viure el temps de la postguerra, en què va veure com s'enfonsaven les fites aconseguides en la llengua i en la cultura, pel que es dedicà a transmetre tot el que va poder per generacions futures. D'alguna manera les meves cartes tenen aquesta finalitat de comunicar la realitat d'avui de l'Illa per deixar testimoni de cara el futur», explica l'autor. Tal com diu Xavier Pla, «Miquel Àngel Maria no escriu sobre el passat, sinó sobre el futur, i el seu to no és nostàlgic ni elegíac, sinó el d'un escepticisme positiu, molt positiu. L'important, diu ell, no és el que ja hem perdut, sinó allò que deixarem».

Miquel Àngel Maria, professor i escriptor nascut a Maó el 1965, ha publicat altres llibres i contes: «Torna Yussuf!» (2006), «Maria i el món del comerç just explicat als infants» (2011), i «Un mar d'històries:Menorca» (2013), a més de diferents relats i narracions.