Margarita Bagur Manent no vol ni pensar en la tristor que suposarà tancar les portes de la llibreria - Javier Coll

TW
0

El mes de gener, quan es compliran 106 anys de la seva fundació, la Llibreria Manent, la més antiga de Maó, tancarà les seves portes. Dirà adéu després de que quatre generacions de la família l'hagin mantingut oberta fins avui.

La decisió no ha estat fàcil. Hi han influït diversos factors, el final de la moratòria dels lloguers barats de la Llei d'Arrendaments Urbans de 1994, que la propietat hi vol fer reformes, i que la família llibretera ja no veu viable el negoci.

Margarita Bagur Manent, néta del fundador de la llibreria, admet que el moment de tancar serà molt trist. «No vull ni pensar-hi», expressava trista, ahir, tot recordant la llarga trajectòria de la llibreria.


Història

L'origen de la Llibreria Manent és l'impremta que el 1908 es va crear a Maó, de la mà de l'avi de Margarita, Joan Manent Victory, i un grup d'amics, entre ells Joan Mir i Mir. A les instal·lacions del número 22 del Camí des Castell s'hi editaren la publicació republicana «La Voz de Menorca», i l'anarquista «El porvenir del obrero». El 1914 la impremta es traslladà a l'edifici que avui ocupa al Carrer Nou (tenia l'entrada pel carrer del Sant Crist), i allà hi nasqué elMENORCA. Manent, que fou el director de «La Voz de Menorca», es va quedar el negoci i més tard hi incorporà la venda de llibres. La impremta va deixar de funcionar en temps de Franco, per la impossibilitat d'editar les publicacions republicana i anarquista.

Al Carrer Nou hi nasqué la filla de Joan Manent, Margarita Manent Marí, qui també gestionaria la llibreria, igual com les seves germanes i el seu germà, Violeta, Hortensia i Narciso. D'aquella segona generació, el negoci va passar a mans de la filla de Margarita, Margarita Bagur Manent, qui es va fer càrrec de la botiga amb el seu marit, Jaume Puig. Ara, des que Margarita s'ha retirat, és el seu fill Joan qui s'encarrega de la llibreria.

Margarita reconeix que «tenia ben clar que el negoci no continuaria quan em jubilés». I és que la feina ha baixat molt. «El carrer Nou ja no és el que era, ja no hi passa molta gent i moltes botigues tanquen a l'hivern». A més, també hi influeixen els efectes de la informatització. «Amb els ordinadors, la venda de productes de papereria ha minvat molt».

Joan Puig Manent admet que «ens fa molta pena que es perdi el negoci després de tants anys».

Ara, la Llibreria Manent inicia un període de liquidacions que esperen que s'allargui fins gener, quan posaran la clau al pany. Fins llavors esperen donar sortida a tot el gènere, incloses joies com les màquines de la impremta que encara tenen als baixos del local i amb les que es van editar tantes revistes i diaris.