TW
0

Període de matriculacions del curs 1988-89. Al'escola infantil Es Busquerets de Maó es queden sense places, i un grup de pares que desitjava inscriure els seus fills en aquest centre per compartir la seva metodologia, decideix crear una nova escola, laica, basada en una vessant educativa i no només assistencial, i respectuosa amb la llengua pròpia. Era 'Es Passerells'. Aquest és l'inici d'una història que fa ja 25 anys que va començar, per l'entusiasme i l'empenta d'uns pares que sabien el que volien pels seus fills.

Així ho recorden les que van ser les tres primeres educadores d''Es Passerells', Bel Petrus, Beni Payeras i Àngels Camps, que van ser contractades per la constituïda com associació de pares, i que es van prendre aquell projecte com «un repte». Elles van col·laborar en la posada en marxa d'un centre que «van fer els propis pares». I és que el primer local que van tenir, una cotxeria al carrer Maria Lluïsa Serra, va quedar condicionat després d'una intensa feina durant juliol i agost, perquè el setembre hi poguessin començar l'activitat docent.

Aquell primer curs, l'escoleta va comptar amb una vintena d'alumnes, repartits en dues aules, i Bel Petrus i Beni Payeras van ser les iniciadores. Tan bé va anar, que l'any següent s'hi incorporà Àngels Camps, que es va fer càrrec d'una tercera aula.

A Maria Lluïsa Serra hi van estar quinze anys. «Els pares s'encarregaven del finançament, van avalar amb pòlisses, nosaltres netejàvem l'escola cada dia, i els caps de setmana venien dos pares per fer una neteja més a fons», apunten les mestres, que afegeixen que «avui no seria possible crear així una escola, tot està més reglat».

El 2004 va ser el moment d'ampliar horitzons. La bona feina feta va rebre l'estaló de l'Ajuntament, que va aconseguir una parcel·la a Sa Sínia Costabella per aixecar un nou centre. Tot i que inicialment havien de ser sis aules, el pressupost només va arribar per crear-ne quatre, i a l'estiu següent s'habilitaren dues aules prefabricades, que es van emprar fins que es van poder construir dues aules més. Ja el 2008 es creà la Cooperativa d'Escoles Infantils de Maó, a la que s'integraren les docents, i l'associació de pares passà a tenir un paper diferent però «igualment molt implicat».

Actualment, a 'Es Passerells' hi ha 80 infants, repartits en sis aules i amb vuit educadores que continuen aquella tasca educativa sorgida de l'empenta d'uns pares que van saber donar forma a un projecte «engrescador».