Per pensar. Hi ha exercicis de lògica, de probabilitats, per descobrir i aprendre sense pissarra. - Javier Coll

TW
0

Després del seu pas per Ciutadella, el Museu de Matemàtiques de Catalunya arriba a la sala d'exposicions del Claustre del Carme de Maó. Un espai que aquests dies està rebent un gran nombre d'estudiants, i es preveu que n'arribin a passar uns 2.000, amb els seus respectius professors, perquè experimentin amb les matemàtiques.

I és que aquesta és la finalitat d'aquesta exposició, tocar, palpar les matemàtiques. Perquè tant estudiants com públic en general puguin veure de manera diferent les matemàtiques, la matèria escolar que, per a molts, esdevé la més difícil.

Aquesta iniciativa, que ha arribat a l'Illa de la mà de la professora des Mercadal, Joana Villalonga, amb l'estaló del Centre de Professors de Menorca (CEP), proposa unes matemàtiques tangibles, més enllà de les fórmules i de les teories que s'expliquen sobre el paper, i que sovint requereix d'actes de fe per entendre-les.

Així, amb exercicis pràctics, es pot conèixer el teorema de Pitàgores, passant de l'explicació teòrica, que la suma dels quadrats dels catets és igual al quadrat de la hipotenusa, a una més palpable, comprovant l'enunciat amb la pràctica. I com aquest, molts altres exemples, aplicables a l'aritmètica, la geometria, la geografia o l'arquitectura, entre d'altres disciplines.

L'exposició té proves experimentals per a diferents nivells d'aprenentatge, també per als adults, que a mesura que toquen els materials de la mostra, comproven que tot depèn de l'òptica i de la metodologia amb que es mira i s'aprèn.