La processó sortí de la Catedral, després de que el bisbe presidís la Missa del Divendres Sant, acompanyat per la comunitat cristiana | Kika Triay

TW
3

El Divendres Sant es va viure ahir amb devoció, fervor i espiritualitat amb el seguiment multitudinari de les processons del Sant Enterrament arreu de Menorca. En la nit de dol, penitència i mort, milers de fidels, confrares i visitants van acompanyar a Jesús en les hores més amargues a través de les diferents escenificacions de la Passió que es celebraren als pobles de l'Illa. Les confraries van ser les protagonistes de la plasticitat dels passos, bellament enramats i decorats, que van ser seguits pel públic amb silenci i solemnitat.


Pietat a Ciutadella

Les celebracions començaren a primeres hores del capvespre on les comunitats cristianes compartiren a les parròquies la Passió del Senyor. El bisbe Salvador Giménez presidí la celebració a la Catedral, un acte litúrgic amb la proclamació de la narració evangèlica de la mort de Jesús, com a epicentre de la trobada cristiana. A la nit, les poblacions de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries i Es Migjorn van transformar els carrers en el camí de Jesús al Calvari i en la representació de les hores prèvies a la seva mort.

El Sant Enterrament de Ciutadella va sortir de la Catedral, presidit pel bisbe Salvador Giménez. Amb el prelat assistiren els preveres de la ciutat. Amb el sol post, les diverses confraries iniciaren el recorregut pels carrers antics de la ciutat. La processó es desenvolupà amb silenci i emoció continguda, ben coordinada i amb les dificultats típiques dels passos per superar els revolts dels carrers més estrets i antics de la ciutat. A la comitiva no hi mancà l'excel·lent aportació de la Banda de Música i la Capella Davídica, que amb les seves veus transmeté el sentiment d'espiritualitat de la comitiva. Finalitzada la desfilada, el bisbe exhortà a reviure el misteri de la Ressurrecció de Jesús.


Els passos a Maó

A la ciutat de llevant la processó va començar passades les 20.30 hores, encara que una bona estona abans ja hi havia un ambient ben animat, amb molt moviment per part dels membres d'algunes de les confraries que s'anaven reunint a les portes de Santa Maria.

Va ser així, enmig del públic que contemplava des del perímetre de la plaça de la Constitució i des dels carrers que hi desemboquen, com va començar la processó, amb unes escenes que van ser capturades per molts dels presents, la majoria, amb les càmeres dels seus telèfons mòbils.

Encapçalaven la processó tres centurions de Sant Corneli i els músics de la Gwent Touring Band, arribats un any més des de Gal·les per participar en els actes de Setmana Santa. I darrere d'ells, ja venien els membres de la Confraria del Via Crucis, de la Parròquia de Sant Francesc.

El recorregut pels carrers del centre va comptar amb la presència de les set confraries, totes elles amb els seus respectius passos. Totes, tret de la germandat de La Sang, de la parròquia de Sant Josep, que ja havia fet la recuperada processó de Divendres Sant amb la imatge del Sant Crist, i ahir va participar al Sant Enterrament sense ella.

Cada confraria anava acompanyada també per les seves bandes, de tambors i també algunes amb instruments de vent. També, la de Santa Maria, comptava amb l'acompanyament de quatre guàrdies civils custodiant el Sepulcre.

Va passar una hora, eren les 21.35, quan la darrera de les set confraries va sortir de la plaça de l'Ajuntament. Era la Confraria de La Soledat de Santa Maria, i tancava la comitiva el rector de la parròquia, Josep Manguán.

La processó va transcórrer pels carrers d'Isabel II, la plaça Sant Francesc, des Frares, S'Arraval, des Forn, Rovellada de Dalt, Ses Moreres i la Costa de sa Plaça, per acabar novament a Santa Maria.

Va ser un trajecte amb una presència de públic important a tots els carrers, que va poder gaudir de la processó, aquesta vegada sí, amb l'enllumenat públic corresponent, després de la polèmica de l'any passat quan es decidí apagar. Finalitzada la travessia de la Passió, el seguici va arribar a l'Església, on es va fer el pregó de La Soledat, que donà per acabat l'acte religiós.