Josep Xabuch, president d’AFAM

TW
0

El pitjor que pot passar amb una malaltia és que sigui invisible a la societat, perquè sembla que no existeix i es perd eficàcia per combatre-la. Bé ho saben des de la Confederació Espanyola d'Associacions de Familiars de Persones amb Alzheimer i altres Demències (CEAFA), des d'on, aprofitant que aquest diumenge es celebra el Dia Mundial d'aquesta patologia, s'ha posat en marxa una campanya de conscienciació perquè la ciutadania conegui la importància de ser solidaris amb els afectats i que, almenys durant una setmana, es parli d'un mal que afecta a un miler de persones a Menorca. N'hi ha entre 10.000 i 12.000 casos a Balears i uns 800.000 a tota Espanya.

Són ja molts els personatges públics que han donat suport a la iniciativa de la CEAFA, amb el gest de posar-se un post-it a la solapa. És el cas, per exemple, de l'entrenador del Real Madrid de futbol, Carlo Ancelotti, que participa en aquesta campanya, titulada «No oblidis que la lluita contra l'Alzheimer continua», que s'està estenent per les xarxes socials amb els hashtags #HazQueEstoSePegue o #SolidariosAlzheimer.

Solidaritat al carrer

El ressò de la campanya de la CEAFA també ha arribat a Menorca, on els enquestats per part d'«Es Diari» no han dubtat en afegir-se a la iniciativa posant-se el corresponent post-it. I és que l'alzheimer és una malaltia que, per desgràcia, molts coneixen de prop, ja sigui per familiars o amics que la pateixen.

Però, tot i que aquesta és bastant coneguda, encara es produeixen molts casos en què es descobreix que la patologia ha entrat a casa quan ja està en un estadi més avançat. Així ho explica el president de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Menorca (AFAM), Josep Xabuch, qui recorda que es preveu que «a partir de l'any 2020, el 20 per cent de la població de més de 65 anys pugui estar afectada». Una xifra creixent, tenint en compte que, actualment a Espanya, afecta al 7 per cent dels majors de 65 anys i al 50 per cent dels que tenen 85 o més.

Per altra banda, i mentre la comunitat científica segueix amb les investigacions per mirar de combatre aquesta xacra, Xabuch afirma també que «encara hi ha famílies que no s'atreveixen a dir que la malaltia els afecta», la qual cosa dificulta saber amb exactitud el nombre d'afectats i, per tant, el seu abast real.

Josep Xabuch, que forma part del comitè de direcció de la CEAFA, valora molt positivament la campanya, de la qual espera que els propers dies s'estengui encara més a Espanya i a Menorca, on cares conegudes com el cantant Bep Marquès ja hi han donat el seu suport.