Plantant arbres joves per engreixar. Al cap de dos anys seran transplantats per comercialitzar-los. S’ha recuperat una font i la canalització d’època andalusina amb un reg natural durant tot l’any.

TW
6

Al Barranc d'Algendar hi ha un banc que dóna fruits i no són interessos. És un banc viu d'arbres fruiters. La seva particularitat és que té més de 200 exemplars plantats, corresponents a més de 100 varietats locals de fruiters (2 arbres de cada varietat) que estaven en perill de desaparèixer. Arbres d'Algendar és un projecte de Caritas Diocesana de Menorca que treballa d'ençà 2003 en la inserció socio-laboral de persones en situació d'exclusió social i que recupera les varietats locals de fruiters. La coordinadora del projecte és Gemma Casas i hi ha dos monitors: Tomeu Truyol i Tito Pons. L'any passat el projecte va ajudar a la inserció socio-laboral de 20 participants.

El banc d'arbres i el viver s'ubiquen a la finca Sant Antoni de s'Aranjassa. Els responsables van iniciar la recuperació dels arbres fruiters que es cultivaven a l'Illa a través de la consulta de bibliografia (El «Die Balearen», per exemple) i fent entrevistes a persones grans i pagesos, que han permès recuperar nombroses varietats de l'oblit. El rescat dels fruiters es fa a través de la tècnica de l'empelt: s'agafa un peu d'arbre i s'empelta la muda de la varietat que interessa reproduir. L'exemplar es planta al Barranc i es deixa engreixar durant 2 anys. Després es transplanta i es comercialitza. Els arbres d'Algendar costen entre 13 i 16,50 euros i es venen a: Sant Antoni de s'Aranjassa (de dilluns a dijous, de 9 a 13 hores); telefonant a les seus de Mestral de Maó i Ciutadella; a algunes cooperatives agrícoles, al Viver del GOB, i a Auxam de Maó.

Varietats per recuperar
Els responsables d'Arbres d'Algendar fan una crida a la col·laboració de la gent per trobar varietats que no localitzen: el punsiquer, l'auberge, el magraner almersienc, la vinya malvasia, la pruna de Santa Clara, l'albercoquer de Sant Jaume i el fruiter menor server. Un patrimoni vegetal ben nostre.