Rosa Rotger Triay ha documentat i recuperat aquesta antiga recepta | Javier Coll

TW
4

Havieu sentit rallar mai dels panets de mort? Idò era una especialitat gastronòmica tradicional que era costum elaborar per Tots Sants a Menorca. Rosa Rotger Triay (Sant Climent, 1968) ha documentat i recuperat aquesta antiga recepta i, després de molts anys, ha aconseguit que els panets de mort «ressuscitin» per la festa dels difunts.

Apassionada de la gastronomia tradicional menorquina, membre de l'associació Fra Roger i autora del bloc tiberisacasa.blogspot.com, sempre li havia cridat l'atenció la referència als panets de mort que apareix a «De Re Cibaria» (1923). El llibre de cuina diu textualment: «De legendario abolengo en esta isla , solo se confeccionan por la festividad de Santos y Difuntos que conmemoran , y para que la memoria de los que fueron acompañe al placer del paladar mientras se saborea tan gustosa pasta, tiene el panet de mort una forma irregular y extraña que no presenta punto de semejanza con pasta alguna de las por mi conocidas: siquiera toscamente, figura los contornos informes de la mortaja, rematando uno de los extremos, el más angosto, con un abollonado de la misma pasta que quiere simular la cabeza».

I és que els panets de mort tenen un doblec a un dels extrems que simula la forma d'un cap, el qual es decora amb dos foradets com si fossin ulls i el regruix resultant fa semblar una cara que somriu. Rosa Rotger afirma que mai no havia sentit parlar d'aquests panets, com tampoc la seva mare. Fins que contactà amb una dona major de 80 anys que li va fer amb plastilina la forma que recordava que tenien els panets de mort quan era petita.