Una simbologia potent per representar un drama massa estès, un parell de sabates vermelles per a cada any, amb un ciri, un cartell amb el nombre de víctimes i una carta amb missatges sobre la violència sex | Josep Bagur Gomila

TW
0

Menorca s'ha sumat un any més al Dia Internacional per a l'eliminació de la Violència contra les Dones, i ho ha fet amb diferents actes per donar visibilitat a aquesta xacra social que provoca cada any la mort de moltes dones, fins a 48 (segons les fonts oficials) durant aquest any 2015, una xifra esgarrifosa motiu de sobres per lluitar amb més fermesa contra aquesta delinqüència de gènere.

Un dels actes més especials va tenir lloc aques dimecres a la Sala Multifuncional del Canal Salat, a Ciutadella, organitzat per una víctima d'aquesta violència sexista, Victòria Maria Bosch, amb el recolzament de l'associació recentment creada La Unión hace la Fuerza, i l'acompanyament d'altres damnificades, totes elles amb la cara coberta per evitar ser reconegudes.

A les deu del matí, i amb la presència del director de l'Administració General de l'Estat a Menorca, Javier López-Cerón, la Cap de la Unitat contra la Violència cap a la Dona, Vanesa Sánchez, i un centenar d'alumnes de Secundària de l'institut Josep Maria Quadrado van participar en un acte que incloïa una exposició de sabates vermelles, un parell per a cada any, acompanyat d'una espelma encesa, un cartell amb el nombre de víctimes a Espanya, i una carta amb missatges sobre la violència de gènere.

A més, l'espai es va decorar amb una col·lecció de fotografies dedicades a la dona, així com amb diferents cartells i pancartes, com la creada pels alumnes de l'escola Margalida Florit, amb les mans dels infants marcades a la tela, en senyal de suport a les dones que pateixen aquest maltractament, ja sigui psicològic o físic.

Per a l'organitzadora de l'esdeveniment, Victòria Maria Bosch, aquest acte va ser «molt positiu», especialment per l'impacte sobre els joves. «Els alumnes han escoltat amb molta atenció i han fet preguntes molt interessants, com per què anàvem amb la cara tapada, o sobre com es detecta el maltractament psicològic», explicà. Una interacció que va permetre que el jovent conegui ben de prop aquest fenomen que necessàriament s'ha d'eradicar de la societat.

Per altra banda, ja el capvespre, a la mateixa sala es va fer un acte més institucional, amb una xerrada i un minut de silenci. Es va comptar amb la presència de membres de la corporació municipal de Ciutadella, i de la consellera de Benestar Social, Maria Cabrisas.

Conferència

Bosch va avançar també que els dies 16 i 17 de desembre, La Unión hace la Fuerza organitzarà unes conferències sobre la violència contra les dones.