La idea i les preguntes són de Toni Escandell i les il·lustracions del dissenyador Nardo Ferrer

TW
6

Es pot voltar l'Illa a cavall, a peu, en barca, en parapent, el bicicleta...però ara hi ha una altra forma divertida de fer-ho amb una fitxa i des d'una taula: «El Joc del Camí de Cavalls». Agafant com a referència elements del Trivial Pursuit i barrejant aspectes del parxís i de l'oca, Toni Escandell Salom (Es Castell, 1962) ha creat un joc de preguntes amb l'objectiu de que els jugadors descobreixin aspectes de la natura, la història, la geografia i la cultura de Menorca.

Cada jugador té una fitxa que és un cavall i l'objectiu és passar pels pobles de Menorca, fer la volta a l'Illa per la ruta del Camí de Cavalls i després cavalcar el Camí de'n Kane. El jugador que contesti correctament les preguntes de les targetes avançarà ràpidament i el primer que es situï sobre la casella d'El Toro serà el guanyador. A mesura que les preguntes es van endevinant, el jugador en comptes de guanyar un «quesito» obté una ferradura.

Les preguntes es formulen i es donen al jugador vàries possibilitats de resposta. Però també hi ha obstacles, com les pedres que llença el foner: «El foner vol tirar pedres per fer caure el teu cavall, encerta a la primera o seguiràs de més avall». Si el jugador no encerta la pregunta, ha de retrocedir a la casella anterior amb la ferradura del mateix color on es troba. Si encerta la pregunta, el jugador avança fins a la propera casella del mateix color on es troba i continua jugant.

Un altre dels obstacles és la Cova de'n Xoroi. Durant el pas per la costa sud, el jugador pot caure a la casella amb ferradura vermella en aquest punt del recorregut, on en Xoroi el segrestarà. A la cova, el jugador hi passarà un nit, que equival a una tirada de dau sense poder jugar. Aquí també es pot recordar una cançoneta pensada per aquesta casella: «En Xoroi t'ha segrestat, nit dins cova t'ha fotut, en ser dia fugiràs, però el teu torn hauràs perdut».

Un altra dels rodolins es recordarà a la casella sobre la naveta des Tudons: «D'algunes prehistòriques estructures, llegendes, sang i poca esperança, podries guanyar totes les ferradures, si al pou de sa Barrina no deixes caure, la pedra que a la naveta des Tudons hi manca».


Una idea creativa

Toni Escandell és una enamorat de Menorca i gran coneixedor de la seva natura i cultura. Ha ideat el joc per ajudar el públic a conèixer l'Illa des de diverses vessants. Director i càmera de Paleârtica Films, és conegut per la sèrie «Balears salvatge», emesa a la televisió autonòmica.

«El Joc del Camí de Cavalls» és el primer que edita, tot i que des de petit sempre n'ha estat ideant, a través d'una ment inquieta i creativa.

Aquest joc de taula inspirat en Menorca compta amb el disseny i il·lustracions de Nardo Ferrer, jove dissenyador des Castell, i sortirà a la venda a partir de la propera setmana a llibreries i botigues de joguines de l'Illa.

Els textos i les preguntes que es formulen han comptat amb l'assessorament lingüístic i de continguts per part de tècnics del Consell. Precisament, el Consell és una de les administracions que ha col·laborat en l'edició d'«El Joc del Camí de Cavalls», com una forma lúdica i educativa de descobrir Menorca. També hi col·labora l'IEB, els vuit ajuntaments de l'Illa i el CRDO del Formatge Mahón-Menorca.

A la casa de Toni Escandell, familiars i amics han estat els primers en experimentar el joc, i segons afirmen, és una proposta molt divertida, «una forma diferent de fer la volta a l'Illa, de xalar i descobrir Menorca». Un dels avantatges del joc és que hi poden jugar fins a 6 jugadors de totes les edats, el que afavoreix l'intercanvi de comentaris sobre la resposta correcta.