Les platges, plenes de banyites que es volen refrescar amb la calor que fa | Javier Coll

TW
0

Fa calor i es nota: l'Agència Estatal de Meteorologia posa l'Illa en alerta groga per una onada de calor que farà pujar els termòmetres fins als 34ºC, sis més que els habituals en aquesta època de l'any, que solen girar entorn els 28ºC. La sensació de calor creixerà aquest dijous, especialment a Ciutadella, adverteixen, quan augmenti la humitat i el vent sigui del sudest. Es preveuen «nits tropicals» fins divendres, quan «el vent nord ajudi a una baixada de les temperatures màximes» segons la portaveu de l'agència a les Balears Maria José Guerrero.

Creu Roja i 112 Balears recorden com impedir que ens afecti la calor excessiva, que pot arribar a provocar pell envermellida i seca, marejos, nàusees, mal de cap i confusió. A les típiques recomanacions com beure molt líquid, s'hi suma vestir robes lleugeres i transpirables, preferiblement de colors clars i que no apretin. És important tenir en compte que la set avisa que el cos ja es troba en estat de deshidratació, per la qual cosa és convenient no esperar i beure aigua cada hora.

Les persones més vulnerables a la calor i que per tant han d'estar més atents a aquestes advertències són els infants, la gent gran, les embarassades i les persones polimedicades. Amb l'augment de les temperatures l'Agència Espanyola del Medicament aconsella que revisin les farmacioles, perquè certs medicaments s'han de mantenir entre 20 i 30 ºC. Alguns com injectables, supositoris o xarops es poden guardar per major seguretat a la nevera.

Dosis de sol

No tothom pot evitar exposar-se al sol entre el migdia i les cinc del capvespre, com recomana Sanitat, perquè treballa a l'exterior, com els informadors turístics de la platja de Son Saura. Això sí, es guarden dels efectes negatius del sol, igual que els pintors que repassen les façanes a les dues del migdia, sota un bon para-sol.

El portaveu a Menorca del Col·legi de Farmacèutics de les Balears, Javier García, indica que resguardar-se així és una bona opció també quan no notem la calor, en dies ennuvolats o que bufa la tramuntana. Recorda també que cal aplicar-se crema solar encara que no estem en contacte directe amb el sol: «La pell es crema igual encara que estem a l'ombra, perquè els rajos de sol es reflexen en l'aigua del mar i en l'arena de la platja». A més d'insolacions, l'exposició excessiva al sol pot provocar alteracions en el sistema immunitari o l'envelliment cutani prematur i augmenta la probabilitat de patir càncer de pell.