TW
0

L'actor Juanjo Ballesta ha estat l'encarregat de presentar a l'audiència del programa «80 cm», de La 2, la Menorca més idíl·lica, aquella allunyada de la saturació dels mesos de juliol i agost, quan el gaudi de l'entorn esdevé un autèntic plaer.

El Camí de Cavalls i el turisme actiu van ser els protagonistes del primer capítol de la segona temporada d'aquest espai que emet Ràdio i Televisió Espanyola. Va ser amb un reportatge en el qual Ballesta va estar acompanyat per diferents personatges en tres trams de la històrica via que rodeja Menorca. Concretament, hi han participat Bartomeu Mora, de Menorca a Cavall, l'excònsol honorària britànica, Deborah Hellyer, l'historiador Borja Corral, Joan Febrer, de l'Associació 360º Camí de Cavalls, Mito Bosch, Miquel Mariano, David Florit i Maria Teresa Gustems, de Menorca en Kayak.

Ballesta va fer tres trams del Camí de Cavalls, de Cala Mitjana a Cala en Porter, d'Ets Alocs a Cap de Cavalleria, i va acabar a la zona des Grau, al nordest de l'Illa.

El recorregut l'inicià l'actor acompanyat de Mora, fent una excursió a cavall fins Cala Mitjana. Pel camí es xerrà de la tradició de les parets seques, una «feina de xinos» per al presentador, o les típiques barreres d'ullastre que abunden als camins.

Després de contemplar les vistes des de dalt la platja, el recorregut seguia fins a Binigaus i Sant Tomàs. Des d'allà i fins Cala en Porter, Ballesta va compartir caminada amb Deborah Hellyer, qui destacava que «als anglesos els agrada l'Illa, els menorquins i la seguretat que hi ha aquí». I recordà com, quan arribà, en la dècada dels 70, «Menorca era molt autèntica».

Fets els 16 kilòmetres per aquest tram del Camí de Cavalls, el programa passava a mostrar els encants de la costa nord, amb unes primeres imatges del Pont d'en Gil, on Borja Corral explicava l'origen del Camí de Cavalls i de les torres de vigilància que dominaven la costa per protegir l'Illa d'invasions.

Joan Febrer conduí els espectadors per un «terreny més muntanyós i amb cales més rocoses. Un altre paisatge, el mateix paradís», assegurava l'actor madrileny, mentre recorrien els caminois arran dels penya-segats, i que serviren per parlar, amb Mito Bosch, de les proves esportives que s'organitzen, com ara la Trail Menorca Camí de Cavalls.

Amb músiques d'Antònia Font o Ja t'ho diré, el programa avançava fins a Sanitja, on Miquel Mariano a la guitarra parlà de gastronomia típica menorquina. Un arròs de la terra i la reivindicació de l'origen illenc de la maonesa li serviren al músic per anomenar «les dues coses que ens encanta als menorquins, cantar i menjar».

La mar no només va ser testimoni des de la costa. David Florit i el seu llaüt van conduir Ballesta pel litoral nord, mentre que María Teresa Gustems va guiar l'actor en una excursió amb kayak pels racons que s'amaguen en aigües del Parc Natural de s'Albufera des Grau.