La presència de fillets va ser important, tant a peu com dalt ase o en carruatge | Josep Bagur Gomila

TW
0

Un centenar de persones van passejar aquest diumenge al matí els vestigis de l'agricultura tradicional en la jornada dominical de Sant Miquel pagès, la celebració en què Es Migjorn ret homenatge al camp menorquí.

Jaume Riudavets, gran coneixedor de les tradicions, donava pas a carruatges, carretons i cabrioles des de sa Plaça, on la galera restaurada cedida per l'Ajuntament de Sant Lluis va obrir la desfilada, en la qual participaven majoritàriament migjorners, però també ferreriencs lligats al poble vesí. Així com transitaven els vehicles d'època, Riudavets presentava les particularitats de cada element i eina que portaven els pagesos vestits del segle passat.No faltava detall: els capells de palla i les espardenyes completaven la indumentària dels fillets que carregaven sanalles o paneres i acompanyaven pares i avis en el seu camí pels carrers del poble. L'amo en Xec de s'Heretat i el seu nét representaven el pas de la tradició entre generacions.

Amb energia i un punt de picardia, l'antic pagès identificava cadascú amb el seu lloc i descrivia els usos de la màquina de segar, la pala o la forca; o el sarrià que s'emprava per traginar fems, tot ara substituit per maquinària. L'arada de colla, el còcil, la lletera i la fogassa per formatjar eren altres de les eines que es van poder veure ahir en la desfilada, on també hi va haver lloc per l'estament senyorial. Una de les últimes joves que entrava a la plaça ho feia, de fet, asseguda en l'albarda, una sella adequada a les senyores perquè poguesin viatjar de costat.