L’Escolania de Ciutadella va acompanyar l’acte gastronòmic de Tomeu Arbona a l’interior del Convent de Santa Clara | Josep Bagur Gomila

TW
0

Betlem significa «la casa del pa», un aliment omnipresent a les tradicions jueva i cristiana, que aquest dissabte va inspirar una cerimònia gastronòmica quasi espiritual a l'interior del Convent de Santa Clara (Ciutadella).

En el marc de les Jornades de Patrimoni Culinari de Menorca, organitzades per la SHA Martí i Bella i Fra Roger, el cuiner mallorquí Tomeu Arbona va pastar l'aliment que, durant segles, ha estat la base nutritiva de la humanitat, i amb la paraula en desvetllava el sentit diví.

Del blat neix el pa present en l'Eucaristia, la peça comuna a totes les taules, i que aparegué en el seu discurs tàctil envoltat de rituals de veneració. El lligà al valor de la feina al camp, de l'esforç d'aconseguir l'aliment que s'oblida fàcilment en la societat de l'abundància. Ja no es dibuixa una creu sobre el pa, ja no es besa si cau al terra, perquè, com va recordar l'especialista en cuina balear, l'ésser humà ha oblidat els calls, la falç, el molí i la pastera, el sofriment que generava l'alimentació més bàsica. Una sort que té com a inconvenient la pèrdua de la cultura culinària més arrelada, com la de la formatjada feta a casa.

Lea la noticia completa en la edición impresa del 27 de noviembre en Kiosko y Más