Avui no és gaire habitual utilitzar els telèfons públics pel gran increment de vendes de mòbils. Així i tot, encara poden tenir futur | Gemma Andreu

TW
1

Avui són uns elements que passen quasi totalment desapercebuts, però no fa tant de temps eren molt presents a tots els pobles i ciutats. Era habitual veure fileres senceres, amb quatre, cinc, sis o, fins i tot, més cabines telefòniques als aeroports o estacions de tren o d'autobús. Però els darrers anys, amb l'entrada en joc de la telefonia mòbil, pràcticament han desaparegut. A Menorca n'hi ha una quarantena, però això no vol dir que hagin de desaparèixer.

A Espanya, la primera cabina telefònica es va instal·lar el 1928. Va ser a Madrid, al Parque del Retiro (Viena Park), encara que va ser més habitual veure-les a hotels, bars i restaurants.

No seria fins els anys 60 que es van començar a instal·lar als carrers, i la dècada següent ja eren ben habituals i deixaren de funcionar amb fitxes per fer-ho amb monedes.

La liberalització de la telefonia pública va fer que, des de 1994, les cabines visquessin una segona joventut, amb un creixement important de telèfons al carrer, fins l'any 2000, quan va començar una decadència imparable per la proliferació del telèfon mòbil. Això va fer que l'usuari del telèfon públic ja no utilitzi les cabines. Avui, a Espanya, hi ha 50 milions de línies mòbils, més que els 46 milions d'habitants del país. També hi ha influït la proliferació dels locutoris i les calling cards (targetes rasca).

A Menorca

A Menorca, la història de les cabines telefòniques no difereix gaire. El seu nombre s'ha vist considerablement reduït els darrers anys, i actualment n'hi queden quaranta, segons dades de Telefónica. N'hi ha una desena a Maó i Ciutadella, i la resta de pobles en tenen entre una i tres. També n'hi ha algunes a urbanitzacions com Cala Blanca, Cala en Porter, Son Bou, Son Parc, Binibèquer Vell, Punta Prima o S'Algar.

Tot i que a Espanya la seva presència ha caigut un 32 per cent els darrers tres anys, encara n'hi ha més de 19.100 i les ciutats que més en tenen són Madrid, Barcelona i València. A Mallorca n'hi ha 409 (134 a Palma), a Eivissa 57 i a Formentera 4.

Però sembla que ni el final de l'adjudicació del Servei Universal de Telecomunicacions acabarà amb les cabines de carrer. Així ho afirmen des de Telefónica, des d'on asseguren que la intenció no és només mantenir-les, sinó instal·lar terminals amb tecnologia multimèdia i perquè puguin servir, també, com a punts de recàrrega per a mòbils i, també, de vehicles elèctrics.