Guanyadors. A l’esquerra, la família de Son Quart, després de rebre el premi; i a dalt, Roser Gornés, de l’empresa maduradora Torralba-Nicolás Cardona, qui obtingué dos reconeixements | Javier Coll

TW
4

Les finques de Biniatzem i Son Quart, de Ciutadella, productores de formatges artesans amb denominació d'origen Mahón-Menorca, han estat les guanyadores del XVII Concurs de Formatge Artesà en les categories de semicurat i curat, respectivament, i amb unes fogasses que han estat madurades, en cada cas, per Nicolás Cardona i Hijo de F. Quintana.

El veredicte del certamen es va conèixer la nit d'aquest dilluns, en l'acte que es va celebrar en el marc del mercat de nit des Castell. Fins allà hi van anar nombrosos productors i maduradors de formatge per conèixer els noms dels guanyadors, en una edició que, com apuntà la gerent del Consell Regulador de la Denominació d'Origen, «ha estat més difícil que mai» determinar les millors peces de formatge, ja que, com afegí el president del CRDO, Bosco Triay, «cada vegada hi ha més productors i la qualitat va a més».

Pòdiums

En la categoria de semicurats, el segon finalista va ser la fogassa del lloc de Son Arret, de Juan Carlos Bosch, d'Alaior, curada també per Nicolás Cardona, mentre que el primer finalista va ser S'Arangí, de Francesc Llorens i Rafela Pons, des Mercadal, els quals s'encarreguen també de la maduració dels formatges.

Pel que fa als curats, la finca de Subaida, des Mercadal, de Pilar Montañés va rebre el diploma de segon finalista per un formatge madurat per ells mateixos, i el primer finalista va ser Son Olives, de Ciutadella, de Joan Bosch Fedelich, madurat per Meloussa-Cooperativa Agrícola i Ramadera de Menorca.

Des de les explotacions guanyadores, Catalina Pons, de Son Quart, no va poder dissimular la gran alegria que va produir el premi, el primer que reben, per un formatge que «sempre deim que ha de tenir una bona base i una bona maduració, és una feina de tots».

Cosa semblant afirmava Llorenç Bosch, de Biniatzem, qui, tot i que no va poder assistir a l'acte, va conèixer instants després la bona nova. «És una gran sorpresa, mai havíem guanyat i cada vegada és més difícil, perquè tothom fa molt bé la feina i és mal de fer». Així, creu que el secret «és tenir una bona llet, de qualitat i fer el formatge amb totes les ganes perquè surti bé».

I satisfacció també entre els maduradors. Rosa Gornés recollí els diplomes de Nicolás Cardona. «Partim carregats de premis», deia orgullosa per la bona feina, fruit «de molta dedicació i fer allò que has vist fer als avis», en una empresa que gestiona la tercera generació de la família.

En darrer lloc, Bosco Triay, representant d'Hijo de F. Quintana, es mostrava també satisfet per uns resultats que, recordà, es produeixen quan el formatge artesà ha experimentat un creixement del 15 per cent el darrer exercici.