Als pobles ja han començat a instal·lar els llums, donant preferència els carrers on hi ha comerços | Gemma Andreu

TW
4

Més llum i més ambient nadalenc. Així es preveu que seran les ja properes festes de Nadal a Menorca, on tots els ajuntaments aposten per il·luminar, cada vegada, més carrers. La voluntat és clara, animar els carrers i l'economia local.

A Ciutadella, ahir mateix, la junta de govern municipal va aprovar una adquisició de noves lluminàries per valor de 9.000 euros, que serviran per decorar millor espais com les places des Born i des Pins, a més d'altres carrers del centre. A més, com afegia el regidor de Festes, Josep Juaneda, progressivament «es van substituint» les antigues bombetes de tungstè per donar pas a la tecnologia led, encara que també es recuperen materials antics.

A altres municipis com Es Mercadal, el batle, Francesc Ametller, assegurava que el canvi de lluminàries, en la que s'hi han invertit 2.800 euros, suposa «una reducció molt important de consum, és passar de 45 a 2,5 watts per làmpada, i permet reduir la potència contractada» i, en conseqüència, també es redueix molt la factura elèctrica municipal. En aquest cas, s'ha adquirit dotze plafons nous per encendre més carrers. «Si podem, intentarem il·luminar tots aquells on hi ha comerços».

As Castell, ahir va arribar la comanda, de 6.000 euros en llums noves per il·luminar «el tros de la Biblioteca, el lateral esquerre de l'Ajuntament i el darrer tram del carrer Victori», va dir la regidora, Begoña Mercadal. Una quantitat a la que s'hi afegiran 4.000 euros més per a la instal·lació dels nous elements.

Per la seva part, a Maó s'intenta donar resposta a la «petició d'il·luminar millor l'Esplanada, perquè fins ara les llums de Nadal començaven a Ses Moreres» i la plaça quedava molt a les fosques. La resta dels carrers «quedaran més o menys igual, perquè les llums blanques van agradar», deia la regidora, Maria Membrive, tot explicant que «part de l'enllumenat és de lloguer».

Una fórmula, la del lloguer, que també empren as Migjorn Gran. «L'Ajuntament té una part de les llums en propietat, però la que posam al carrer Major i al Pla de l'Església la baratam cada any», ja que «2.000 euros no ens va semblar car i és més barat que comprar-la», explicava el batle, Pere Moll.

Mentre, a Alaior i a Ferreries, enguany no hi haurà canvis. Al primer poble, l'Ajuntament va incorporar llums noves l'any passat, i haurà de ser en properes anualitats que es continuï amb la substitució de lluminàries. I igual passa a Ferreries, on s'han fet inversions els darrers anys. «Encara queden alguns carrers, però aquest any no s'ha fet, serà de cara a l'any que ve». Es referia la regidora Joana Febrer a zones com «el carrer Fred o la Costa des Convent», entre d'altres. «La idea és tenir-ho tot amb llums led, perquè hi ha un gran estalvi». De fet, «al Pla de l'Església hi ha uns quants centenars de bombetes que han passat de 40 a 15 watts», que suposa un important estalvi de llum.

Maó i Es Castell. A Maó, a la plaça del Príncep ja han 'plantat' l'arbre de nadal, mentre que as Castell tot just s'han col·locat els primers elements mentre es munten els nous plafons, rebuts ahir mateix, i que serviran per il·luminar més punts del poble . Fotos: GEMMA ANDREU/JAVIER COLL