Les famílies acollidores han rebut els infants sahrauís, que seran aquí fins al 3 de setembre.

TW
5

«Hi ha molt poca demanda, la societat de Menorca ja no està tan implicada, acollir fillets sahrauís ja no està de moda». Aquest és el lament que expressava ahir Ester Marcos, la coordinadora del programa Vacances en Pau de l'Associació d'Amics i Amigues del Poble Sahrauí de Menorca, després que hagin arribat a l'Illa només tres infants, els quals passaran aquí les seves vacances d'estiu, allunyats de les temperatures extremes del desert.

I és que no fa tants anys «vam arribar a acollir una quarantena de fillets durant l'estiu», recorda Marcos, qui contrasta aquesta xifra amb les dues filletes i el fillet que han arribat enguany. «És una llàstima, perquè ara el tema dels refugiats està de moda, però en realitat, on Espanya té una responsabilitat real és al Sàhara». Perquè, recorda, «era una província espanyola i els ciutadans d'allà eren espanyols, i Espanya hauria de negociar amb el Marroc perquè puguin tornar a casa» en lloc d'haver d'estar en els camps de refugiats del Tindouf.

Dos mesos

Els tres infants tenen entre 10 i 11 anys i seran a Menorca fins al 3 de setembre. «Aquí passaran revisions pediàtriques, odontològiques, oftalmològiques», explica Marcos, apuntant que «els matins aniran a escola d'estiu» i que faran vida amb les famílies acollidores. D'aquesta manera, «durant l'estiu poden sortir de Tindouf on hi ha temperatures molt elevades», i aquí podran gaudir de les platges i les piscines, que s'acostumen a convertir en l'activitat preferida durant la seva estada.

Els petits conviuran amb dues famílies de Ciutadella i una de Maó, i com és habitual cada any, ja tenen programada una jornada ben festiva a l'Aquapark.

En total, a les Illes han arribat 94 menors provinents d'Algèria. D'aquests, 56 són repetidors i 38 venen per primera vegada. La majoria d'ells, fins a 82, passarà l'estiu a Mallorca, nou estaran a Eivissa i els tres restants, a Menorca.