TW
7

El dia de la festa principal de Sant Antoni es va presentar calorós, els termòmetres marcaven 27 graus, però la sensació tèrmica era molt major. La humitat de la mar, possiblement.

La imatge de la gent aglutinada a l'ombra era habitual en tots els carrers de Fornells. Les àvies llegien resguardades en aquesta fresca «Es Diari» mentre la gent passava cap amunt i cap avall. Fornells era ple, i no només de cavalls. Els aparcaments de l'exterior estaven a rebentar, fins al punt d'haver d'utilitzar el terreny d'una obra municipal.

Però aquestes altes temperatures no van poder asfixiar la festa. La tradicional missa solemne va donar inici a l'hora prevista, aproximadament a les 11 hores del matí. El fabioler va interpretar uns compassos mentre el silenci omplia l'església i la caixera sobreposada, Elia Febrer, va oferir la bandera a l'altar. Va ser un acte seriós i solemne.

Els caixers més joves remullaven el cap dels assistents que ho demanaven amb aigua-ros. I en el moment de les ofrenes, aquests caixers van dirigir-se a l'altar a on Joan Camps, caixer capellà i rector de Fornells, feia missa per oferir els recipients amb aigu-ros a Sant Antoni.

L'església estava plena i la gent s'ho mirava des de l'exterior a través de la porta principal del recinte, cantant a tímida veu les cançons tradicionals de l'eucaristia. La música es va sentir, però, per tot l'alt. Joana Pons va interpretar aquest cançoner amb l'acompanyament al piano de Mari Quintana, professora de música jubilada.

Una hora després, la missa va acabar i els caixers es van dispersar per cercar els seus cavalls, que els esperaven a diferents carrers pròxims a la plaça de l'església. Quan es van haver reunit tots, van baixar pel Carrer Major per arribar a la plaça s'Algaret on els esperava tota la gent.

Noticias relacionadas

A les 12.33 exactament, la caixera sobreposada va entregar la bandera a la màxima autoritat de la festa, Xisco Ametller, i, entre els aplaudiments dels assistents, la qualcada va començar.

Els caixers Lali Garriga i Joan Camps es van encarregar d'obrir el tradicional jaleo, que va consistir en tres voltes i l'entrega de les canyes verdes.

La gent, al principi, estava molt animada, però aproximadament a la meitat de la primera volta, coincidint amb la pujada del sol, el ritme va decréixer. Si una cosa es pot destacar, és que el centre del jaleo estava bastant ple. Fornells és un poble molt unit i això es notava quan algun caixer forneller entrava a la plaça s'Algaret i un gran nombre de persones l'envoltaven i cridaven el seu nom. El caixer els responia amb un somriure i oferia a la gent el seu millor bot.

També hi havia els curiosos, que s'atracaven a la plaça amb l'esperança de tocar un cavall i quan ho aconseguien xisclaven d'alegria.

Una cosa molt bona a destacar és que hi havia molts nens i preadolescents aquest diumenge al centre de la plaça. Un relleu generacional que sempre és bo veure, perquè asseguren la continuïtat d'aquestes tradicions.

Finalment, el jaleo va durar unes quatre hores i mitja i va acabar uns minuts abans de les cinc del capvespre. La Creu Roja va informar de dotze ferits lleus, la majoria per contusions. També van haver d'atendre a una persona per una picadura d'insecte.

Al final, llavors, es pot concloure que Sant Antoni ha estat una festa tranquil·la en què la gent ha pogut gaudir del seu poble i les seves tradicions.