TW
0

Dissabte 18

17 h Repicada de campanes. Sortida del passacarrers amb la Banda de Cornetes i Tambors de Maó i trobada de gegants de Maó i Llucmaçanes.

18 h Concentració de caixers, al carrer de Sant Jaume

18.30 h Primer toc de fabiol, al local de l’AV.

18.35 h Entrega de la bandera, que donarà pas a la Colcada, des del local de l’AV.

19.30 h Completes, a la parròquia de Sant Climent.

20 h Inici del primer Jaleo, amb la Banda de música des Migjorn Gran

00.30 h Revetlla, amb el grup Sarau.

Diumenge 19

9.30h Diana, amb la Banda de Cornetes i Tambors de Maó.

10 h Concentració de caixers, al carrer Sant Jaume.

10.15 h Entrega de la bandera i sortida de la Colcada, des del local de l’AV.

11 h Celebració de la Missa de Caixers, a la parròquia de Sant Climent.

12 h Jaleo, a la plaça del poble. Entrega de les canyes verdes als caixers i samba, amb la Banda des Migjorn Gran.

15 h Tradicional beguda, al local de l’AV.

21 h Actuació del grup La Xaranga del xubec.

23 h Revetlla amenitzada per Chepito y los Mambo Cha.

24 h Castell de focs artificials, al camp de futbol.

00.30 h Final de festa, amb Chepito y los Mambo Cha.

Dilluns 20

Noticias relacionadas

12.30h Temporal de xaloc (molta mar i peix, poc), al carrer de Sant Miquel.

18 h Actuació infantil, a càrrec d’Auba Saura, as Pla de Sant Climent.

20.30 h Trobada de ball en línia amb Pere Perea.

21.30 h Coca amb xocolati as Pla.

22.30 h Revetla, amb el grup Huracán.

23.30 h Traca final de festes.

Festes i cultura popular

Les festes patronals de Sant Climent se celebren el tercer cap de setmana d’agost, en honor del sant que dóna nom a aquesta població.

Tot i que el seu origen, com totes les festes patronals de l’illa, és religiós i que els autèntics protagonistes de les festes són els cavalls i els caixers, les festes de Sant Climent tenen un element diferenciador respecte a la resta de festes de Menorca, que és el fet que l’Associació de Veïns de Sant Climent participa directament en la seva organització, de forma coordinada amb l’Ajuntament.

Així, el càrrec de caixer batle és proposat per l’AV de Sant Climent i decretat posteriorment pel batle, que també nomenarà un suplent. Aquest nomenament és vigent durant tot un bienni.

També a proposta de l’Associació de Veïns es delega en un jove (home o dona) fadrí de Sant Climent l’acte de portar la bandera. El caixer fadrí és el representant del poble en la colcada.

El càrrec de caixer capellà és proposat pel prevere de l’església de Sant Climent i comunicat a l’Ajuntament perquè en tengui coneixement.

Finalment, el fabioler també és convidat per l’Associació de Veïns.

Dissabte de Sant Climent

Al capvespre, després de la repicada de campanes i el llançament de coets, es fa el replec de caixers al carrer de Sant Jaume i tota la colcada, encapçalada pel fabioler, seguit del caixer fadrí i de la resta de cavallers, es dirigeix a local de l’Associació de Veïns, on els esperen el caixer batle i el caixer pagès.

Allà, el president de l’associació fa l’acte de lliurament de la bandera al caixer fadrí i tota la colcada passa davant el caixer batle i el saluda. A continuació, es lliura el bastó de comandament al caixer batle i la colcada va cap a l’església a recollir el caixer capellà.

Després que la colcada al complet hagi recorregut els carrers de Sant Climent, es fa el cant de Completes a l’església i, tot seguit, el Jaleo al pla de Sant Climent.

Diumenge de Sant Climent

Al matí, després de la diana a càrrec de la Banda de Tambors i Cornetes, la colcada es torna a replegar al carrer de Sant Jaume i segueix el mateix cerimonial que el dia anterior.

Reunida tota la colcada, té lloc la celebració de la Missa de Caixers i, continuació, el Jaleo al pla de Sant Climent.

Després del Jaleo, la colcada acompanya el caixer batle al local de l’Associació de Veïns i el caixer capellà a l’església i, posteriorment, s’ofereix la Beguda al local social, on entren tots els caixers a peu, a toc de fabiol, i durant la qual el caixer batle torna el bastó de comandament i el caixer fadrí lliura la bandera al representant de la Junta.