L’entrada a la Fira costa 3 euros i inclou tres tiquets de tast intercanviables per degustacions als diferents estands dels productors | Gemma Andreu

TW
1

Amb més estands i diversitat de producte local que mai, amb 43 expositors (per 28 en 2017 i 36 en 2018), la tercera edició de la Fira Arrels és a punt d’obrir les seves portes, dissabte de 10 a 21 hores i diumenge de 10 a 19 hores, al Recinte Firal de Menorca, a Maó.

Una de les característiques dels estands de la Fira, com més va més consolidada i on es concentra gairebé tota la Menorca agroalimentària al mateix espai, és que només hi poden ser els productors (no comercialitzadors), que donen a conèixer el seu propi producte i la seva elaboració, amb històries en primera persona per posar-los en valor.

A més de conèixer-ho de primera mà i la possibilitat de comprar-ho, cada productor té un servei de tast disponible, que han pogut elaborar amb l’ajuda d’un cuiner. Una novetat, apunta el conseller insular d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, Miquel Company, és que a més de premiar-se el millor estand de l’esdeveniment, també el millor producte tindrà premi. L’entrada al recinte costa 3 euros, que inclou tres tiquets de tast intercanviables per degustacions als expositors.

Més que estands

A la Fira, però, no només hi ha estands de productors, sinó que també integra el món de la restauració, amb una aula de cuina (amb més de dotze actuacions de cuina en directe amb cuiners de prestigi), una aula infantil per fer-hi tallers d’elaboració de producte local amb dos monitors (per exemple, de fer pa, macedònia o pizza), i una aula de tast, on també s’explica el producte i el seu maridatge

En paral·lel, aquesta festa agroalimentària menorquina, que comptarà amb Girona com a territori convidat, també incorpora la música en directe durant els migdies (13.30-15.30 hores) i s’hi podrà trobar una cúpula inflable que oferirà una experiència en 360 graus a través d’un vídeo sobre Arrels i el producte local.

Les claus

Varietat de productors

Paté de caragol, pastís de cacauets, gelat de formatge, musclos, gin, vins de la terra... A més de vendre les moltes varietats que hi haurà, els productors també ofereixen receptes atrevides i innovadores preparades per cuiners locals amb el seu producte.

Aula amb alta cuina

Durant els dos dies que dura la Fira, l’aula de cuina inclourà demostracions en directe amb cuiners convidats com Melissa Herrera, Iolanda Bustos, Arnau Muñío, Vicente Patiño, Maria Solivellas, Santi Taura, Gianfranco Pulina, Sílvia Anglada, David Coca, Dani Mora, Andreu Busutil i Joan Bagur.

Tallers infantils

Els més petits no queden oblidats i a la Fira Arrels també hi té cabuda l’Aula Infantil, amb tallers on els fillets i filletes també puguin gaudir del producte local i la cuina de Menorca, fent elaboracions partint des de zero. Es podrà aprendre a fer pa, pizzes, macedònia, bufet d’ensalades i, també, panets amb sorpresa.

Concurs de maonesa

L’Aula de Tast oferirà tastos guiats, maridatge i ponències vàries com la degustació de productes del projecte Agroxerxa i APAEM o de dolços tradicionals de l’Illa. La primera activitat que acollirà, dissabte a les 11.30 h serà el tercer concurs de maonesa, que es farà fins a les 13.30 h.

Música i Girona

Com a novetat, la Fira incorpora música en directe durant les hores del migdia. Dissabte actuarà Wanderlust Menorca i diumenge el quintet La Dolce Evita. També, el territori convidat enguany és Girona, amb dos productors i podent-se tastar vins i sidra de l’Empordà.