Una caixera damunt el seu cavall, enfocats amb l’objectiu, contempla des de dalt d’un turonet el poble des Mercadal, amb el Toro i l’església de Sant Martí a cada banda, i davall d’una il·luminada Via Làctia. | Antoni Cladera

TW
1

Una espectacular imatge nocturna amb una caixera d’espatlles damunt el seu cavall que contempla des d’un turonet el poble des Mercadal, custodiat per la muntanya del Toro i l’església de Sant Martí, amb el segell del fotògraf Antoni Cladera, ha estat la fotografia guanyadora del Premi Domingo Marquès 2022 de fotografia, convocat per Editorial Menorca.

«Mentre el poble dorm» és el títol de la referida fotografia que, segons afirma el seu autor, vol plasmar l’espera dels caixers i cavallers en poder sortir de bell nou amb els seus cavalls ben engalanats a la qualcada de les festes patronals de les poblacions de l’Illa, que no s’han celebrat durant els dos darrers anys, des que el 14 de març de 2020 el Govern central decretés l’estat d’alarma a causa de la pandèmia de la covid-19.

Antoni Cladera, que ja va guanyar el mateix premi en l’edició de 2013,    assenyala que la fotografia es va fer una nit a finals de maig o principis de juny de 2021, al voltant de les 23 o 23.30 hores, amb la participació de la caixera Aina Moll i el seu cavall, ella vestida amb la roba reglamentària i l’animal també amb els seus ornaments a punt de sortir amb la qualcada.

Per altra banda, Cladera recorda que no es va    elegir una nit qualsevol, «sinó aquella quan la Via Làctia era més brillant i    el cel sobre Es Mercadal no presentava cap nivolat». Aquesta elecció es va fer mitjançant l’aplicació PhotoPills, que permet determinar el dia i l’hora en que, en aquest cas la galàxia en la que es troba el sistema solar i la Terra, es podia fer la fotografia en unes condicions determinades.

A més, Cladera afirma que s’havia de trobar el paratge adequat per immortalitzar aquesta imatge, que va implicar més temps que fer la mateixa fotografia, per definir perfectament la seva idea, «mentre el poble dorm, amb el Toro a l’esquerra i Sant Martí a la dreta vigilants, la caixera no perd l’esperança de veure i fer xalar la gent que estima la festa. Com diria Alexandre Dumas a la seva novel·la ‘El comte de Montecristo’, tota la saviesa humana es troba en aquestes dues paraules: confiar i esperar», afirma.

La fotografia guanyadora presenta una altra particularitat tècnica, segons apunta Cladera, amb el fet que «vaig desenfocar el poble i el cel, per atorgar un major protagonisme a la caixera i el cavall», com els dos protagonistes de la festa patronal menorquina que esperen que enguany els caixers i cavalls puguin sortir de nou als carrers de cada poble de l’Illa.