La confraria i el pas de la Preciosíssima Sang de Nostre Seyor Jesucrist van participar en la processó del Dijous Sant a Maó el 2019.    | Gemma Andreu

TW
1

La confraria de la Preciosíssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, de Maó, coneguda popularment com de La Sang, commemora enguany el 250è aniversari de la seva fundació l’any 1772. Es tracta d’una de les set confraries que participarà en els actes de la Setmana Santa a Maó, a més del Viacrucis, Sant Pere, La Pietat i Sant Joan Evangelista, la Soledat i la novetat d’enguany, La Sentència, que surt per primera vegada.

Per aquest motiu, la confraria de la qual des de fa sis anys és germà major Matías Marino, ha preparat un programa d’actes -alguns d’abast públic, altres més de caràcter intern- per celebrar una efemèride ben especial que constata la pervivència de la religiositat d’un col·lectiu de maonesos al llarg dels darrers dos segles i mig.

Aquest divendres, a les 20 hores, l’església de Sant Josep acollí la presentació del llibre «Història de la confraria de La Sang. La Preciosísima Sangre de Nuestro Señor Jesucristo 1772-2022», a càrrec del seu autor, l’investigador i col·laborador d’«Es Diari» Francesc Carreras.

Processó extraordinària

Un dels actes centrals del programa commemoratiu d’aquest 250 aniversari de la confraria tindrà lloc aquest diumenge, a partir de les 18.30 hores, amb una processó extraordinària que sortirà de l’església de Sant Josep i recorrerà diferents carres i places de la societat. L’itinerari programat és el següent: església de Sant Josep, carrer Sant Jordi, carrer Bastió, Costa de sa Plaça, carrer Bonaire, carrer de l’Església, Sant Roc, plaça Bastió, carrer Bastió, carrer Sant Jordi i església de Sant Josep.

El germà major Matías Marino assenyala que la confraria ha convidat a les altres confraries de l’Illa a participar en aquesta processó extraordinària per celebrar junts aquest esdeveniment que marca la història de La Sang.

A més, Marino subratlla que l’itinerari s’ha confeccionat perquè aquesta processó passi per davant d’on estava ubicat l’antic Hospital de Caritat, a la cantonada dels carrers Església i Bonaire, en el que hi havia un oratori dedicat a la Santíssima Trinitat amb la imatge del Crist de la Sang.

Aquest 250 aniversari de La Sang tindrà fins i tot un ressò més enllà de Maó i de l’Illa, donat que els cupons de l’ONCE del dia 16 d’abril aniran il·lustrats amb una imatge que farà referència a l’aniversari. En aquest sentit, Marino apunta que una setmana abans, dia 7 d’abril, el referit cupó serà presentat en un acte que es celebrarà a Maó.

I el darrer acte programat per commemorar el 250è aniversari de la confraria és el concert benèfic que tindrà lloc dia 12 de juny, dia de la Santíssima Trinitat, al Teatre Principal de Maó, que comptarà amb la participació de la Capella Davídica de la Catedral de Menorca i la soprano Maria Camps.

Fer memòria

L’actual bisbe de Solsona, i fins fa poc bisbe de Menorca, Francesc Conesa, afirma en el llibre commemoratiu dels 250 anys de La Sang que fer memòria té un gran valor per al cristià, recordant que la Bíblia és sobretot un conjunt de llibres que recullen la memòria d’un poble i conten la seva relació amb Déu. En aquest sentit, Conesa subratlla la importància de la memòria perquè pot ajudar a tres coses importants: primer, conèixer millor les arrels com a poble i la seva evolució, perquè fa entendre el sentit i la finalitat de la confraria; segon, ser agraïts amb Déu i amb tantes persones que han contribuït a la vida de la confraria; i tercer, a partir del què s’és es pot projectar el futur, en aquest cas de la confraria.

Altres actes

Encara que no hagi estat un acte estrictament del 250 aniversari de la confraria de la Sang, el passat dia 3 de març es va presentar el cartell de la Setmana Santa de Maó a l’església de Sant Josep, seu de la confraria, amb la particularitat de que el referit cartell ha estat confeccionat per la confraria en atenció a la coincidència amb l’aniversari. El cartell representa dos confrares a punt de sortir de l’església de Sant Josep per començar la processó, és a dir, el desig dels confrares de retrobar-se amb la celebració de la Setmana Santa al carrer, després de dos anys de pandèmia.

Un altre acte que no és específic de l’efemèride, però que s’ha volgut relacionar amb ella és el pregó de Setmana Santa, que per aquest fet també es celebrarà dia 6 d’abril, a les 20.30 hores, a l’església de Sant Josep. El pregó anirà a càrrec del sacerdot Bosco Faner Bagur, rector del Seminari de Menorca i de la parròquia de Sant Esteve de Ciutadella, a més d’arxipreste de Ciutadella.