Sam Bosch, s’homo des be; i José Luis Bosch Pons. | Josep Bagur Gomila

TW
1

L’amo de sa Muntanyeta, Jesús Bosch Pons, caixer pagès de Tramuntana d’aquest bienni, és l’encarregat de posar, enguany, l’anyell per al Diumenge des Be.

El seu fill Sam Bosch Tejada, que va ser caixer fadrí del bienni 2014-2015, serà s’homo des be el 19 de juny. Des de fa dos anys fa feina al camp: és l’amo de Son Bell-lloquet nou i vell, de Ferreries; tot i que quan va ser designat per dur es be era missatge de sa Muntanyeta i s’Almudaina.

Fa dies que en Sam, que el Diumenge des Be serà la representació viva de Sant Joan Baptista que junt amb els caixers i fabiolers recorrerà els carrers de Ciutadella, es prepara i s’entrena, amb molta il·lusió, a sa Muntanyeta. Ho fa junt amb es seu padrí i germà de son pare, José Luis Bosch Pons, que l’acompanya com a descarregador.

Pel que fa a l’anyell, han seleccionat diferents exemplars a Torralbet, Torre Trencadeta, ses Arenetes i també a sa Muntanyeta. «N’hi ha de tota mida, per tant, així que en tenim per triar», afirma. L’animal que serà finalment per al Diumenge des Be escollit «ha de tenir -diu- una careta mona, amb llana a la monya, unes banyes que siguin el màxim de simètriques, llana estufada i també sa coa llarga».

«Haurás d’anar descalç»

Noticias relacionadas

Ho explica al redactor Joan Juanico a la Revista de Sant Joan que MENORCA• «Es Diari» distribuirà el pròxim 28 de maig.

      Desvetlla que son pare «a la seva manera, un o dos dies abans de que es fes públic es nomenament de sa junta de caixers des bienni, es juliol de 2019, i quan encara no sabia qui eren els candidats, me va dir: ‘Sam, tal vegada hauràs d’anar descalç...’, però sense saber per on me venien els tirs». Després, una vegada designat caixer pagès de Tramuntana, Jesús Bosch Pons ja li va comunicar i encarregar formalment.

Per a Sam Bosch, ser enguany s’homo des be constitueix una gran il·lusió. «Crec que ha de ser molt polit, perquè el Dia des Be, els dos anys que vaig ser caixer, va ser una tanda preciosa i emotiva», declara aquest pagès, caixer i cavaller santjoaner que demostra respecte i que s’estima amb força les festes de Ciutadella.

Lamenta els dos anys que, per la pandèmia, s’ha suspès la celebració de Sant Joan, i afegeix que ha demanat consell i parer a d’altres pagesos que han ocupat el càrrec d’homo des be. «Tenc la sort de que del meu ranxo d’amics, n’hi ha que ja l’han duit anteriorment, i quan treus aquest tema, sempre surten vivències, anècdotes, consells i un poc de tot».

Sam Bosch Tejada viu i comparteix amb tota la seva família el fet de poder dur enguany es be de Sant Joan; una experiència nova que s’afegeix a la il·lusió de veure a son pare que participa com a caixer pagès a Sant Joan.