Els operaris estan construint ara un nou contrafort per donar més estabilitat al mur exterior | Josep Bagur Gomila

TW
3

Ja s’intueix a l’Ajuntament de Ciutadella com quedarà el nou mirador que s’obrirà damunt el port. Quan encara falten sis mesos perquè acabi la intervenció a l’antic Reial Alcàsser, ja s’ha superat la fase més complexa, la consolidació dels murs amb contraforts que han permès l’eliminació de les edificacions annexes i que ara deixen lloc a aquest passeig que modifica estèticament la façana nord de l’edifici i de forma molt important l’estampa general del port amb la seva murada.

Les obres van sobre el calendari previst i, si no hi ha contratemps, «han d’estar acabades a finals d’any o, com a molt a principis de gener». Amb la idea que «el ple de Sant Antoni de 2023 es faci al Saló Gòtic», apuntà aquest dimarts la batlessa de Ciutadella, Joana Gomila, durant la visita que es va fer amb la premsa, per mostrar l’evolució de les feines just quan estan en el seu equador.

I és que tot i que el projecte no contempla cap actuació dins la sala de plens, sí que aquesta es veu directament afectada, ja que s’obriran cinc nous finestrals, que romanen tapiats des de fa dècades i que, com afegí Gomila, «donaran llum a l’interior i donaran visió al port des del Saló Gòtic».

Primera fase acabada

Segons detallà l’arquitecta municipal i directora de les obres, Elisabet Fiol, en la primera fase de les obres «el més complicat ha estat realitzar la part estructural amb aquests contraforts». Perquè «s’ha hagut de fer un tipus de fonamentació» tenint en compte «que aquí a baix hi ha un reblert i les coves del port». Per tant, «s’ha executat una fonamentació amb micropilotatge, molt complexa», per a garantir l’estabilitat de tot l’immoble.

Amb tres contraforts ja acabats i els dos darrers en procés, ha estat possible eliminar les dependències on antigament hi havia l’Arxiu Municipal o la prefectura de la Policia Local. «S’han retirat els elements inadequats», destacà el regidor d’Urbanisme, José López i «ara encaram una segona fase, d’habilitació del passeig i d’embelliment de la zona, a la vegada que s’acaben de construir els dos contraforts per completar la façana nord».

En aquest passeig que donarà al mirador s’hi accedirà per davall de la primera volta de la façana de les cases consistorials, la qual «es manté, igual com la terrassa» que tindrà l’accés des de la sala de fills il·lustres. Així, «es substituiran les bigues actuals per unes de llenya, com ha de ser per complir amb el Pepcha» (Pla Especial de Protecció del Conjunt Històric-Artístic de Ciutadella), matisà Joana Gomila.

D’aquesta manera, l’edifici mantindrà la seva simetria, amb la part central i les ales laterals, a banda i banda.

Fase d’embelliment

Quan s’han eliminat les dependències que han donat lloc al passeig, s’han deixat al descobert murs interiors molt castigats. «Estan molt malmesos i ara s’ha de fer una rehabilitació molt potent». Es refereix Elisabet Fiol als forats que hi ha a les parets, «de les bigues que hi havia encastades, regates, portalades tapiades» que han anat deixant la seva empremta sobre el marès. Una feina que s’ha de fer, igualment, tenint en compte els criteris històrics i patrimonials.

Paral·lelament a aquesta feina de recuperació dels murs exteriors, queda pendent fer un condicionament de tot el passeig amb el nou mirador, de manera que el visitant pugui venir de la plaça des Born, passar per davall la volta de l’Ajuntament i continuar fins al final. «Estarà empedrat i el recorregut continuarà per darrere» de l’edifici. «La gent podrà voltar, pujarà des d’aquí al Bastió des Governador i podrà davallar per l’altra banda, per sortir al costat del col·legi Joan Benejam». Ho deia Joana Gomila, qui considera que aquest projecte, que es finança amb prop d’un milió d’euros de fons de l’impost de Turisme Sostenible, ajudarà «a recuperar el patrimoni i a tenir un nou element turístic i desestacionalitzador», el qual «dona valor a la ciutat».

Per altra banda, quant a les restes arqueològiques islàmiques que s’han trobat (estructures i ceràmiques), quedaran tapades, però es podrà veure gràcies a la reproducció 3D que s’ha elaborat.

Cal recordar que la part més antiga de les cases consistorials de Ciutadella daten de l’edat mitjana, durant l’època islàmica. Estan construïdes amb pedra i morter i damunt d’aquestes estructures, posteriorment se’n van anar afegint altres. Així, per exemple, tota la part del Saló Gòtic correspon a principis del segle XX. De fet, l’actual edifici de l’Ajuntament, que fou abans Palau del Governador, es va inaugurar el 1925.