Siscu Riudavets (de groc) fa el paper de Rafel, l’al·lot de na Francisca que tindrà problemes amb l’autoritat | Josep Bagur Gomila

TW
0

Els dies 17, 18 i 19, el Teatre des Born tornarà a acollir, després d’un llarg període, la representació de «Foc i Fum», la tradicional sarsuela santjoanera escrita el 1884 per Joan Benejam. Un muntatge que enguany s’encarrega d’organitzar el Cercle Artístic, que ha posat la direcció en mans de Mari Genestar i Damià Bosch.

Amb «molta il·lusió» viu aquest moment l’equip que, des de fa mesos, prepara la posada en escena d’aquesta obra costumista ambientada en Sant Joan. Ho diu Mari Genestar. «Per noltros és molt especial, encara més perquè és el centenari de la mort de Benejam, i poder-ho fer as Born ens fa molta il·lusió».

Per a l’ocasió s’ha configurat un elenc d’actors que coneixen bé el text. Els papers principals són per a Gabi Pons (Bartomeu), Cristina Álvarez (Francisca), Siscu Riudavets (Rafel), Sebastià de la Fuente (l’amo en Joan), Toni Riudavets (Carrelet) i Lluís Pons (Perico). Sí que s’estrena en un «Foc i Fum» Cati Allès, interpretant a na Maria. I tots ells estan rodejats d’una gran quantitat de persones, tant en l’apartat artístic, com tècnic.

Novetats

El públic que omplirà el teatre veurà una proposta inspirada en la revisió de l’obra que fa un parell d’anys va publicar Joan López Casasnovas. «Més que novetats, el que feim encara és redescobrir noves maneres de dir el text». Explica Mari Genestar que «intentam ser fidels», posant atenció a «petits detalls del dialecte, i pot semblar que no té importància, però tenim molts els vicis amb la manera d’interpretar els personatges».

És així que s’està fent «molta feina lingüística», amb la intenció que «els diàlegs sonin de manera orgànica i natural». Perquè, afirma Genestar, «si et rallen amb naturalitat, el missatge arriba millor i et sents més identificat».

Noticias relacionadas

Els assajos s’han fet fins ara en un local i, tret d’un parell de vegades que han pogut assajar as Born, no serà fins dilluns que s’hi podran instal·lar, degut als espectacles programats a la sala. Així, ara «ens podrem situar a l’espai».

Canvi d’horari

De l’obra es faran tres funcions, dia 17 (21 hores), el dissabte 18 (20 h), i la darrera el Dia des Be, amb horari modificat. Havia de ser a les 12 del migdia, però per adaptar-se millor al recorregut de la comitiva, finalment la funció començarà a les 11 hores.

Així mateix, el «Foc i Fum Gran» que se solia fer davant el Geriàtric Municipal, es farà en un format diferent de l’habitual, la sessió serà dia 11, a les 11.30h as Born. Per la dificultat de simultanejar l’organització del muntatge a la plaça de Sant Antoni amb la del teatre, s’opta per fer una projecció del «Foc i Fum» del 2019, en versió reduïda i «amb algunes sorpreses» per al públic, principalment usuaris dels serveis assistencials de Ciutadella.

Dilluns es posaran a la venda les entrades per al públic en general

Des de dimarts i fins aquest dijous, els socis del Cercle Artístic van tenir preferència per a l’adquisició d’entrades, i a partir de les 00 hores del dilluns 6 s’obrirà la venda per al públic en general a través de la pàgina web del Teatre des Born. Després, els dies 7 (d’11.30 a 13 hores) i 9 (de 19 a 21 hores), es podran comprar a taquilla.

En total es posen a la venda 1.140 localitats. Només els dos primers dies se n’havien retirat 740. Encara n’hi ha per a les tres funcions.