Bots a la vora del mar. Les de Fornells sempre són unes festes amb un sabor especial per la seva proximitat a la badia | Gemma Andreu

TW
0

«Ja veus que hi ha ganes d’omplir els carrers de Fornells de cavalls i cavallers. Que comenci la festa!». Amb aquestes paraules, l’alcalde des Mercadal, Joan Palliser, va respondre al permís sol·licitat pel fabioler Isaac Triay per iniciar el replec. Els aplaudiments de la gent i el so de l’instrument musical van protagonitzar amb el primer toc de fabiol l’arrencada aquest dissabte d’una llarga jornada festiva.

El rellotge marcava llavors les cinc de la tarda, i com mana la tradició, amb molta puntualitat, el repic de campanes i els coets havien trucat ja als fornellers un quart d’hora abans que s’acostessin a la seu del local social. Lloc pel qual la qualcada, mentre prenia forma, va passar en repetides ocasions. Dues d’elles per protagonitzar alguns dels actes protocol·laris més importants de la primera part de la festa. Primer es va lliurar la bandera al caixer sobreposat, Toni Triay Pons; després va ser el torn del màxim representant de la festa, el batle Carlos Rotger, que va rebre el bastó de comandament de mans de l’alcalde en la seva estrena a lloms d’un cavall a la festa.

Moment de la fomació de la qualcada a primera hora del capvespre | Gemma Andreu

Però abans d’això, Fornells va aprofitar per gaudir de la festa en les distàncies curtes abans que el poble s’abarrotés. Curiós va ser el moment quan, poc després d’iniciar-se el replec, a la cèntrica plaça del Jaleo, els gegants Martí i Maria de la Colla de Geganters de Maó van presenciar com mentre al costat del mar arribava la Banda de Música des Mercadal, al so d’un pasdoble, per una altra de les vies principals de la vila marinera sonava el fabiol de Triay guiant la formació de la comitiva.

Noticias relacionadas

Una qualcada que va estar formada per 56 cavallers, el mateix nombre previst per aquest diumenge, amb un total de 66 genets apuntats per a les dues jornades (48 homes i 18 dones). Segons va informar el mateix batle, no s’ha donat el cas que algun dels apuntats a la festa hagués de renunciar a participar perquè hagués estat elegit per estar en una taula electoral. Rotger va avançar, que, en un cap de setmana tan atípic com aquest, marcat per la celebració aquest diumenge de les eleccions generals, ell té previst passar per les urnes després que acabi la festa.

La Banda de Música des Mercadal amenitzant les festes a Fornells | Gemma Andreu

La festa començà a agafar impuls aquest dissabte amb la qualcada al complet, després que també s’incorporés la capellana, Llorenç Sales, i es donés una volta al poble que va començar quan faltaven vint minuts per a les set. Una tarda en què va començar apretant la calor que va anar a menys a mesura que es va anar nuvolant el cel...

Després de la celebració de les solemnes completes en honor de Sant Antoni Abat a redòs de la parròquia, on es van repartir les tradicionals candeles, els genets van tornar a lloms dels seus cavalls per dirigir-se cap al moment més esperat, el d’escoltar sobre les 20 hores les primeres notes del jaleo arrapats per la calor, la bulla i l’alegria.

Fins aquella hora, els serveis de la Creu Roja havien realitzat sis intervencions, cap d’elles per una causa greu. Mentrestant, a l’accés al poble s’estaven produint retencions davant l’incessant degoteig de cotxes. En alguns moments, la caravana va arribar fins a la rotonda de Platges de Fornells.