Els setanta-sis cavalls, amb els caixers i cavallers, van ser un any més els protagonistes indiscutibles de les festes de Sant Llorenç | Gemma Andreu

TW
4

Milers de persones van gaudir aquest dissabte a Alaior de la primera jornada de les festes patronals de Sant Llorenç, amb el protagonisme indiscutible dels cavalls, caixers i cavallers que des de les cinc del capvespre van recórrer els carrers de la ciutat, amb el moment central del Jaleo a sa Plaça.

Ahir la qualcada va estar formada per 76 cavalls, amb la participació de la caixera batlessa Maria Antònia Pons Mascaró, el caixer capellà Joan Tutzó que va substituir Joan Camps per problemes físics, el caixer policia Carlos Camps, el caixer casat Joan Sintes, el caixer pagès Sebastià Garriga, el fabioler Lito Vinent, el caixer fadrí Jordi Pons i la resta de cavallers.

La festa va començar ahir al matí, cap a les 10 hores, una representació de la Junta de Caixers acompanyada pel fabioler i diferents cavallers van efectuar l’habitual visita del Gloriós Sant Llorenç convidant la població a participar en els actes festius.

Les colles de geganters d’Alaior i les convidades van animar la festa | Gemma Andreu

Al migdia, la batucada BatuLô va protagonitzar una cercavila musical des del carrer Ramal fins a sa Plaça, per acabar els actes matinals una hora i mitja després amb la fotografia de tots els Llorenços a Dalt es Fossar.

El capvespre, a les 16.30 hores, els gegants en Llorenç i n’Eulàlia van encapçalar la sortida de la Colla Gegantera i Grallera d’Alaior, acompanyada d’altres colles convidades i de la xaranga Idò Sí, que van efectuar el recorregut des de l’Ajuntament per diferents carrers i places de la ciutat.

Ja des d’aquest moment el centre urbà, amb sa Plaça, el carrer Major i els carrers més pròxims, estava literalment invadit de centenars de persones que desitjaven l’inici dels actes tradicionals de la festa en honor de Sant Llorenç, amb la formació de la qualcada, les posteriors Completes a l’ermita de Sant Pere i el Jaleo a sa Plaça.

El tram del carrer més pròxim a la Sala era una autèntica festa, sobretot davant l’entrada principal de l’Ajuntament, amb els càntics populars com «Un senyor damunt ruc» i l’exclamatiu «Sant Llorenç, Sant Llorenç!

Noticias relacionadas

Cinc minuts abans de les 17 hores, el batle d’Alaior José Luis Benejam apareixia al balcó de la Casa Consistorial per agafar el penó de Sant Llorenç, moment que va aprofitar per onejar-lo el que va motivar que la majoria de la gentada -sobretot els més joves- que esperava al carrer exclamés una vegada darrere l’altra «Sant Llorenç, Sant Llorenç!».

Anant cap a les solemnes Completes a l’ermita de Sant Pere | Gemma Andreu

A les 17 hores, el fabioler Lito Vinent damunt l’ase que esperava bé davant l’entrada principal de l’Ajuntament va demanar, en un moment de respectuós silenci per parts dels presents, el permís a la caixera batlessa per iniciar el replec de la qualcada. Davant la contestació afirmativa de la màxima representant de l’Ajuntament a la qualcada, el fabioler va sonar el primer toc de tambor i fabiol, que en les seves darreres notes musicals va ser inaudible davant els grans aplaudiments i els càntics.

Tres minuts després, la caixera batlessa van entregar el penó de Sant Llorenç al caixer fadrí davant l’esclat d’alegria dels presents, mentre que el fabioler començava el recorregut per dur a terme el replec que es va fer des de quatre punts diferents: carrer des Banyer, al costat del Convent de sant Diego; plaça Nova; avinguda del reverend Pare Huguet, devora la font de l’escopinya; i carrer des Ramal, devora Sa Cooperativa.

La qualcada va dirigir-se a la Rectoria, des d’on es va incorporar el caixer capellà, per continuar fins a l’Ajuntament on esperaven la caixera batlessa i el caixer policia completant d’aquesta manera la qualcada de Sant Llorenç, que va realitzar diferents cargols pels carrers de la ciutat. Mentrestant, a l’interior de l’Ajuntament va començar el repartiment del gin del poble.

Just un poc abans de les 18 hores, la Banda de Música d’Alaior va començar a sonar el seu repertori musical per animar el trajecte a peu des de la Biblioteca Pública fins a l’ermita de Sant Pere Nou, un recorregut al qual es van afegir centenars de persones, participant de la festa i de la bulla.

Posteriorment, la petita ermita va acollir la celebració de les solemnes Completes, amb l’assistència de caixers, cavallers, la corporació municipal i els convidats, acte que va ser oficiat pel caixer capellà, i que una vegada acabat va donar pas a la Beguda de caixers al costat de la mateixa ermita.

La festa va continuar després amb el Jaleo a sa Plaça amenitzat per la Banda de Música d’Alaior.