Un equip d’Amics del Museu de Menorca treballa en la segona campanya d’excavació a Torralba d’en Salort | Gemma Andreu

TW
3

La segona campanya d’excavació i restauració d’una estructura tardomedieval a Torralba d’en Salort, a Alaior, han permès recuperar objectes de la vida quotidiana dels seus habitants durant els segles XV i XVI, com fragments de vaixella de ceràmica i de vidre, la part superior d’una creu de marès amb el nom de Jesús, una pipa de fumar i un petit dau també de marès.

La intervenció arqueològica va a càrrec d’un equip d’Amics del Museu de Menorca, codirigit per Carlos de Salort i Borja Corral, amb la col·laboració dels restauradors Francesc Isbert i Cecília Ligero, i la participació de l’historiador especialitzat en època medieval Jordi Saura, donat que el projecte també inclou la documentació guardada als arxius històrics de l’Illa que parla de Torralba. És una iniciativa finançada en la seva major part per la Fundació Illes Balears, propietària del poblat, l’empresa Pendent que el gestiona i amb ajuts del Consell insular.

gg180823006 (31).jpg

El conseller, el director insular i els responsables dels treballs

La campanya de 2022 va permetre redescobrir un conjunt estructural d’uns 300 metres quadrats, després de la neteja de la vegetació i la retirada d’una gran estructura de pedres d’època contemporània de més de 50 tones. A l’oest de l’estructura només es podia identificar una portalada amortitzada amb dues capelletes als laterals coronades per dues creus llatines incises.

Distribució i àmbits

La intervenció d’enguany, en què participen vuit estudiants i graduats universitaris de València, Sevilla i Madrid, i uns quants voluntaris residents a l’Illa, ja permet fer una descripció de les restes que han anat aflorant en aquests dos anys. «Les lògiques constructives de l’edifici, amb la distribució dels àmbits i els materials emprats, són molt similars a les dels vells casats de lloc, com els murs de pedra i morter, restes d’arcs, voltes de marès, teules àrabs, enlluïts amb morter de calç, emblanquinats de calç. Sembla que és un habitatge rural, un casat de lloc abandonat», assegura Carlos de Salort.

gg180823006 (27).jpg

Part superior d’una creu de marès amb el nom de Jesús

Les restes materials com els documents històrics suggereixen que aquest va ser l’habitatge d’algú durant els segles XV i XVI. El buidatge de llibres de fadigues, capbreus i documentació notarial permet associar el lloc de Torralba a unes poques famílies de repobladors vinguts de la Corona catalano-aragonesa amb llinatges tan habituals a Menorca en els segles XV i XVI i també en el XX i XXI com Gonyalons, Villalonga o Marquès. Sembla que la casa estava abandonada en el segle XVII i que a finals del XVIII o XIX l’estructura va ser modificada.

Rafel Durán, de l’empresa Pendent, va subratllar la «feina magnífica» de l’equip d’arqueòlegs, que millorarà el coneixement de l’edifici de Torralba. Per la seva part, el conseller de Cultura, Joan Pons Torres, acompanyat del director insular de Cultura, Tiago Reurer, va incidir en la importància de valorar, a més de la Menorca Talaiòtica, també altres èpoques, com la tardomedieval amb l’arribada de la gent procedent de Catalunya, Occitània i Mallorca, «que són els orígens de la població actual menorquina».

Una creu amb el nom de Jesús, un dau de sis cares i una pipa de fumar

Dels objectes materials recuperats de la casa tardomedival de Torralba d’en Salort, que formaven part de la vida quotidiana dels seus habitants,   l’arqueòleg Borja Corral va destacar una punta de creu de marès, «una gran peça, que sembla d’estil barroc, per tant, deu ser del segle XVI, amb una inscripció que és el monograma de Jesús   amb la paraula antiga de la llengua grega». També s’ha trobat un dau amb les sis cares, «bastant ben conservat tot i que és de marès», a més d’una pipa de fumar, «d’açò estem més    acostumats, peces que perfectament són del segle XVIII». Petites troballes que completen les més previsibles, com són les ceràmiques.