Sant Climent celebra el segon i darrer jaleo de les festes amb molta calor | Katerina Pu

TW
2

La pertinença a Sant Climent, com a poble amb identitat pròpia, tot i ser part del municipi de Maó, es nota en l’ambient del diumenge de festes. La proximitat de la capellana, Joan Tutzó, dalt del cavall; la pell de gallina que confessa la caixera batlessa quan li criden i li piulen al mig del Jaleo; la cordialitat entre caixers, regidors, vesines i vesins, molts de festa però d’altres també treballant de valent, i sobretot la cordialitat entre els santclimenters de totes les edats els fa sentir que «com Sant Climent no n’hi ha cap».

L’Església de Sant Climent guarnida amb canyes i preparada amb ventiladors    s’omple per la Missa de caixers, abans del Jaleo del migdia. «Ventau, ventau» començà dient el capellà amb la vestimenta litúrgica, pocs minuts després d’haver descavalcat i just després que l’organista interpretés la música del pas doble del Jaleo.

Noticias relacionadas

La temperatura rondant els trenta graus i la humitat «insuportable» en paraules dels presents, va motivar que el Jaleo es reduís en una volta, quedant en només una volta i la volta final per recollir les canyes verdes. Però la intensitat viscuda amb cada caixer i caixera, cada bot i cada interpretació de la música tradicional van ser palpables en l’ambient.

Al capvespre el programa de festes continuava amb la tradicional beguda de caixers i becadeta –cadascú a casa seva­– per recuperar forces, mentre algun despistat encara demanava «per on passen els cavalls?».

El Pla davant l’Església, el centre neuràlgic del poble, acollia al fosquet el concert de Balearic Guitar Foundation i els focs d’artifici esclataven a la mitjanit des del camp de futbol per gairebé concloure les festes.

Tres trasllats a centre hospitalari

Mentre que el dissabte es van produir 21 incidències ateses pel personal sanitari i cossos de seguretat. la gran majoria lleus i una amb evacuació hospitalària per espatlla dislocada, el    diumenge el Jaleo va provocar un moment més delicat. Una caixera molt jove no va poder controlar el seu cavall en un moment i l’animal va acabar entrant de mans dins la terrassa del bar del casino, ferint    a una dona. Tot i que va ser traslladada a l’hospital per valorar el seu estat, no semblava greu. A més d’aquest trasllat es va evacuar una altra dona el diumenge i es van produir altres incidències també ateses com una lipotímia i una trepitjada de cavall. La Policia Local, Creu roja, sanitaris privats i Protecció civil van treballar de valent totes les Festes.