La recent declaració de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial va propiciar la recreació de na Tala, una dona de la cultura talaiòtica | Katerina Pu

TW
0

La coneguda actriu i cantant mallorquina Malu Morro va donar vida el passat dissabte a la primera dona talaiòtica, na Tala, en el transcurs de la gala de Sant Antoni que va organitzar «Es Diari» amb el lliurament dels guardons dels «Protagonistes de la Vida Menorquina 2023» i dels premis periodístics, que va tenir lloc al Teatre des Born de Ciutadella.

L’aparició de na Tala dalt l’escenari va ser una de les sorpreses de la vetllada, amb el difícil repte de connectar amb el públic sense articular cap paraula, excepte al final de l’acte, i de posar un toc d’humor a l’esdeveniment. «Quan na Maria Camps em va oferir interpretar el personatge de na Tala, una dona talaiòtica, tot d’una em va engrescar perquè és un personatge que no parla, que té una corporalitat diferent de les persones actuals. Vaig telefonar a l’arqueòloga Muns Anglada per assessorar-me de com havia d’interpretar el personatge, agafant com a referència que els talaiòtics corporalment s’assemblaven als pagesos de meitat del segle XX i sobretot de les reaccions sense poder parlar», afirma Morro, que també va aprofitar la seva experiència de la visita teatralitzada que Teatre de Xoc, grup del qual forma part, realitza des de fa dos o tres anys al Museu de Menorca.

Morro recorda que amb Teatre de Xoc algunes vegades ha interpretat personatges que no parlen, però ha estat en moments puntuals i en el cas de na Tala el repte va ser major. No obstant, l’actriu assenyala que «em vaig sentir molt còmode dalt l’escenari, em va agradar molt el personatge perquè de fet és una icona pel fet que fa pocs mesos Menorca Talaiòtica és Patrimoni de la Humanitat i na Tala, és com una picada d’ullet a aquest nomenament de la Unesco. Vaig disfrutar molt perquè la comunicació amb les persones amb què estava interactuant va ser molt més gestual», apunta.

Noticias relacionadas

Na Tala va deixar de banda la seva expressivitat corporal per llançar el desig, ara sí en un menorquí perfectament comprensible, que «si noltros, es talaiòtics, vam construir ses nostres cases, taules i talaiots, només esperam que voltros, es menorquins d’avui, els pugueu conservar i disfrutar», unes paraules que van arrancar l’aplaudiment del públic.

Trajectòria

Maria Lluïsa Oliva Morro, el nom real de na Malu Morro, és una mallorquina de Palma, té 55 anys i en fa 23 que resideix a Menorca. Des de fa 18 anys és actriu i es dedica al món del teatre en diversos àmbits. «Quan vaig arribar a Menorca, feia molts anys que em dedicava a l’animació turística en hotels de Mallorca. Aquí vaig tancar aquest capítol i vaig començar amb el teatre, els inicis van ser fent contacontes a les biblioteques, també uns tallers creatius sobre la interculturalitat i altres aspectes i el 2010 amb Adriana Aguilar vàrem crear Chachas sense Fronteres. El 2013 vàrem fundar la companyia Teatre de Xoc que també es dedica a un ventall d’espectacles bastant gran», assegura.

A part de les dues companyies de teatre de les quals forma part, Morro també té una trajectòria artística en solitari, com a monologuista i presentadora de concursos i de festivals, entre altres.

A més, fa un parell d’anys que està en el món del cant, amb el projecte musical A Dos Probando, un duet amb el seu company Juan María García. A Dos Probando és la història del bolero cubà, un projecte on s’explica i es mostra amb imatges els boleros d’aquell temps i com va néixer la trova cubana.