El Teatre Principal de Maó va acollir l’acte de lliurament dels Premis Vinculum | Katerina Pu

TW
0

Els estudiants Marina Ponsetí i Abel Melià, ambdós de l’IES Joan Ramis i Ramis, són els autors dels dos treballs guanyadors de la primera edició dels Premis Vinculum, convocats per l’IME. El primer és un estudi sobre l’evolució de l’educació a Menorca inspirat en la commemoració del 50è aniversari del CEIP Mare de Déu de Gràcia de Maó, i el segon tracta de la construcció d’una turbina d’un motor d’un avió de reacció amb la impressió 3D aplicada a l’aeronàutica i a la mecànica.

El Teatre Principal de Maó va acollir aquest dimecres l’acte de lliurament dels Premis Vinculum, presentat pel periodista científic Enric Culat i amb l’assistència de més de cinc-cents alumnes de primer i segon de batxillerat dels centres de l’Illa, en què a més de Marina Ponsetí i Abel Melià, també es va fer un reconeixement especial a quatre treballs en la categoria de finalistes: «Modernització sostenible de les cases de camp tradicionals menorquines» d’Adrià Fullana (IES Cap de Llevant), «Santandria, ahir, i avui», de Mar Pons, (IES Maria Àngels Cardona), «Epidemiologia matemàtica: com es pot predir i evitar una epidèmia», de Natàlia Yarema (IES Cap de Llevant) i «Un ramo de claveles y laurel (poemari: El clavel de la mama)», de Laura Ribera (IES Cap de Llevant).

Abel Melià, amb «Impressió 3D aplicada a l’aeronàutica i a la mecànica» i Marina Ponsetí, amb «Una nova escola: 50 anys d’evolució educativa», han estat els autors dels dos millors treballs presentats als Premis Vinculum de l’IME | Katerina Pu

La vintena de treballs presentats als Premis Vinculum s’han caracteritzat pel seu alt nivell, segons va subratllar el jurat del certamen i, en aquest sentit, va destacar l’originalitat, el plantejament i la maduresa assolida pels participants. El conseller de Cultura Joan Pons Torres i el rector de la UIB Jaume Carot van entregar els premis als guanyadors.

La presidenta de l’IME, Cristina Rita, i la coordinadora científica de l’institut, Marta Jordi,  van expressar la seva satisfacció pel fet d’haver contribuït a la motivació per la recerca entre els joves menorquins, a més d’haver facilitat el tractament de temes d’àmbit local.

L’objectiu de l’IME és continuar amb la convocatòria del programa Vinculum que va néixer l’any passat amb la intenció d’implicar l’alumnat de batxillerat en l’estudi de l’Illa i, d’aquesta manera, establir un lligam entre el treball de recerca i el territori insular.

Ponències

La cerimònia de lliurament dels Premis Vinculum també va incloure dues ponències centrades en la divulgació científica. Per una part, el doctor en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia per la UIB i catedràtic de la UIB, Manuel Calvo, va xerrar sobre la troballa arqueològica de la Cova des Pas, a Ferreries, mentre que els investigadors Eva Marsinyach i Ricard Borràs van explicar la seva relació amb el mar i de com la viuen des d’un punt de vista personal i professional.

La companyia Revolutateatre va tancar la cerimònia amb bon humor.

L'acte es va tancar amb una sorpresa de la mà de la companyia Revolutateatre, que va permetre al públic divertir-se i interactuar amb els personatges Posidonia i Cystoseira.

«Hem de fomentar les vocacions científiques entre els joves»

El coordinador de la Unitat de Cultura Científica de la UIB, el periodista científic Enric Culat, va subratllar la necessitat de fomentar les vocacions científiques entre els estudiants. Culat va destacar la iniciativa de l’IME d’acostar la ciència als joves per fomentar l’educació científica, que va qualificar d’encomiable. «Ha de ser una feinada fer-ho en els diferents instituts de l’Illa, engrescar els joves i que hagin presentat uns treballs de gran qualitat, amb un nivell gairebé d’investigadors. Estic convençut que entre aquests joves hi haurà futurs investigadors», va assegurar. A més, Culat va voler llençar el missatge de què la ciència s’ha d’acostar a la societat, «el científic no treballa per a ell mateix i prou, sinó que treballa per la societat. I quina millor manera de fer-ho que començar pels joves preuniversitaris».