TW
0

Veníem d'una tardor molt suau i poc plujosa, i ens vam plantar a un hivern gairebé primaveral. Vam passar un Nadal molt tranquil i un gener plàcid, però l'1 de febrer ja començàvem a sentir parlar de les nefastes conseqüències d'una onada d'aire siberià que estava afectant tot l'est d'Europa i que avançava ferotge cap a les nostres latituds. Se'ns va advertir que estàvem al davant d'un fet que no era molt comú, que podria arribar a semblar-se a aquell "any de sa neu" que va ser el 1956. Fins i tot, els números així ho presagiaven: feia 56 anys d'aquell 1956 i la suma dels dos ens donava 2012...

Neu a Trebalúger dia 4 de febrer
Neu a Trebalúger dia 4 de febrer

La situació era la següent: degut a una col.locació poc freqüent i estratègica dels anticiclons i les borrasques, es va formar una tren siberià, que no és res més que un passadís gegantí d'aire fred que arranca com la seva paraula indica de la pròpia Sibèria i recorre part d'Àsia i tot Europa fins a les nostres latituds. Aquest aire, en segons quin país europeu i en diferents condicions, provoca vàries alteracions. L'alteració més comú, i que és igual per a tots, és l'intens fred que a molts de països ha estat rècord històric i per desgràcia ha provocat centenars de morts. En altres, no només el fred, sinó el gel i la neu, han deixat estampes apocalíptiques. A les nostres contrades, aquest aire fred ha arribat molt més sec, però encara era prou humit per provocar petites nevades.

Temporal de vent a sa Mesquida
Temporal de vent a sa Mesquida

L'onada d'aire siberià arribà a Menorca en forma de 15 dies gèlids en 3 grans glopades que podem resumir en: la primera i més important els dies 3, 4 i 5 de febrer, la segona una petita glopada dies 7 i 8, i la tercera i final els dies 11, 12 i 13.

Noticias relacionadas

La primera va deixar neu al est de l'Illa, fins a 5 o 6 cm al camp i en menor mesura als pobles. La segona, molt de vent i temperatures molt baixes que combinades amb el vent van donar dies baix cero les 24 hores. I la tercera, com si la natura fos benèvola, va deixar neu a la part d'Illa on no es va veure la primera vegada.

Febrer de fred intens
Febrer de fred intens

Resum de temperatures a l'estació de Trebalúger as Castell, de l'1 al 15 de febrer de 2012. Es pot observar com l'1 va ser un dia amb màximes per damunt de 10 graus i no es van tornar a veure més de 10 graus fins dia 15 de febrer.

Observant el quadre dels primers quinze dies de febrer, està clar que, no per neu però sí per fred, el febrer de 2012 serà recordat per tots. A Menorca hem gaudit del fred, la neu i el vent, i per sort i llevat dels mals de caps que va ocasionar el temporal al mar amb els vaixells sense poder entrar a port amb subministres que ens van faltar per uns dies a les botigues, tot ha quedat en un no-res si ho comparem amb tot el que ha passat a Europa, que d'això en parlarem en el pròxim post.