TW
0

Petitó meu, divendres a la fi ta mare va poder menjar una hamburguesa americana d'aquelles que feia setmanes que desitjava. Feia molts dies que, anant per la carretera, veia aquelles tanques publicitàries anunciant aquest menjar a preu d'oferta i clar, així com està ara, el desig se li va despertar molt prest. Per fi, fa dos dies vam poder anar al local que venen aquestes hamburgueses a Ciutadella, comprar-ne una i fer-la feliç per un moment.

I és que, petitó, a Menorca, quan arriben aquestes dates, apareixen comerços com a bolets. Les pluges de tardor fan sortir els esclatasangs al bosc, i a la primavera, els primers turistes fan que s'obrin negocis. Restaurants, botigues, bars, hotels... lleven la pols als mobles que, durant tot l'hivern, han estat esperant aquests mesos per atendre als turistes i així, fer caixa. I és que, petitó, una gran part dels menorquins viuen d'altra gent que vol venir a veure la nostra Illa. D'açò en deim turisme, i dels que vénen, turistes. Ja en sentiràs a xerrar, ja, i els veuràs quan, els mesos de juliol i agost, Ciutadella s'ompli de persones que passegen parlant idiomes que tu encara no entens i fent fotos per tot.

Noticias relacionadas

El turisme, petitó, pot ser una cosa molt positiva. D'entrada, i encara que sembli egoista, perquè els doblers d'aquests senyors que ens vénen a veure ens permeten viure. Ara bé, aquest fet, petitó meu, ha de ser manejat amb molta cura. Hem d'aconseguir que vénguin turistes, però no a qualsevol preu. Qui vé a Menorca vé a veure Menorca, no una altra cosa. I Menorca és com és, amb els seus encants, els seus tresors, i també les seves limitacions. Així és, i així l'hem de mostrar. No té sentit voler canviar allò que som per a oferir una imatge que no és la nostra. Ho he repetit moltes vegades, criatura, però algú un dia em va dir que no entenia que els restaurants de l'Illa oferissin gaspacho als visitants i no oliaigu. Tampoc no comprenia que els venguéssim capells de mexicà o nines vestides de sevillana. I no entenguis aquesta explicació com una afirmació de despreci cap a les altres cultures. No, simplement és una defensa d'allò que realment som. Perquè jo, petitó, si vaig a veure un altre país, vull veure com és realment, no un decorat que tant pot estar muntat a aquella banda com a l'altra punta de món.

Criatureta, durant uns mesos, ta mare podrà menjar tantes hamburgueses com vulgui, perquè la botiga estarà oberta. Però ara que no ens sent, petitó, esper que prest se li passi aquest desig. A mi, personalment, hi ha moltes altres coses que m'agraden més!