TW
0

Si la bona novel·la negra retrata els ambients del baixos fons per descriure la societat, la ciència ficció fa ús del futur per parlar del món actual. L'anticipació li serveix a Xavier Arnella (Barcelona, 1954) per apuntar a Barcelona 2714 cap on es dirigeix la nostra societat si no canvia el rumb.

Com trobem escrit a la contraportada, la novel·la es situa "en un futur incert que mira de recuperar-se després d'un seguit de cataclismes. Primer va ser la desfeta econòmica global a causa de la fi del petroli. Per acabar d'adobar-ho, el desglaç en els pols terraquis va fer augmentar l'altura de les aigües oceàniques en seixanta metres. Nova York, Xangai o Amsterdam han estat annegades. A Barcelona, la platja comença a la Diagonal, Montjuic és una illa i més enllà de Badalona s'obre una badia que arriba fins a Mollet."

En aquest planeta esberlat per la cobdícia dels poderosos només resten algunes zones habitables mal comunicades entre elles. És un món de supervivents on tothom ha de portar una polsera d'identitat que dona la informació bàsica personal rastrejable. Per fugir d'aquest control extrem hi ha fins i tot un mercat negre de polseres modificades.

Dins la fètida societat barcelonina es mou com pot el protagonista, en Roc Benasar, antic mosso de les forces especials reconvertit en sedentari historiador a l'Arxiu Virtual de la Corona d'Aragó. A estones fa tasques d'investigació per arrodonir els seus ingressos. Sempre dorm poc i malament i qualsevol cosa el desperta. Per això quan de bon matí la seva polsera rep la trucada d'un capitost de la poderosa companyia d'aigües no s'altera. Li demana que trobi a la seva neboda.

Amb aquest plantejament, l'autor, que ha estat periodista especialitzat en comunicació científica i director de documentals premiats com Babel 2015 i El fràgil camí de l'Himàlaia ens endinsa en una trama de la que difícilment coldrem escapar. En una atmosfera de malson que recorda la de la pel·lícula Blade Runner, la recerca de Roc Benassar es va embolicant més i més posant de relleu una conxorxa de grans dimensions que pretén manipular encara més als ciutadans que no formen part dels grans poders.

Barcelona 2714 és una novel·la d'una intriga impecable i al mateix temps un avís per navegants d'un dels possibles futurs que ens esperen si no hi posem remei.

Barcelona 2714

Xavier Arnella

Llibres de l'Índex