TW
0

Joan Gavina, l'heroi de la darrera novel·la de Pau Faner, és un jove ciutadellenc, nascut al 1755, al si d'una família de pescadors. De caràcter noble i eixerit, no deixarà mai de ficar-se en embolics i aventures pel seu amor per la justícia i la llibertat i també perquè el segle XVIII va ser un temps ple de convulsions.

Seguint les peripècies de Gavina, el lectors viatjarem de Menorca a Algerià i d'allà a Barcelona on el protagonista estudia nàutica, tornarem a l'Illa per emprendre finalment una travessia fins a Amèrica del Nord en un vaixell pilotat pel nostre heroi que viatja acompanyat de la seva mare Àngela, la seva germana Fara i la Magdalena, una dona pública que està enamorada d'ell. Ja a terres americanes, la novel·la ens fa viure alguns episodis de la guerra d'alliberament de les colònies, amb els que lluita Gavina, i el Regne Unit. I posteriorment les lluites amb els indis.

Tanmateix el veritable amor de Joan Gavina , la bella Àgueda, resta a Menorca, casada per força amb Felip de Galba, l'antagonista de Gavina. Galba és un home poderós, viciós i pervers. La baralla entre els dos homes es traslladarà a territori americà ja que l'antiheroi té plantacions a Carolina del Sud a la que hi treballen esclaus. Galba viatja acompanyat de la seva dona, la qual cosa servirà per acostar als dos amants.

"L'amor del capità Gavina" és una novel·la farcida d'aventures tramades per la proverbial imaginació de Pau Faner, tot i que en aquesta ocasió l'autor ha volgut moure's en un context més realista que en altres obres de caràcter més màgic. Per crear el personatge de Joan Gavina, l'escriptor ciutadellenc s'ha inspirat lliurement en la vida de Jordi Farragut, pare del primer almirall dels Estats Units, David Glasgow Farragut.

L'amor del capità Gavina

Pau Faner

Editorial Meteora

238 pàgines