TW
0

Amb afecte

Va de debò, que aquestes retxes estan escrites amb afecte. Amb l'afecte de qui és conscient que l'actual centre de salut d'Alaior està més que saturat i que ja ha complert el seu cicle com centre de salut Els anys allà treballats m'han deixat uns records de companys i pacients entranyables, que fan que m'estimi el vell edifici com ca meva.

He seguit i analitzat la polèmica sorgida aquests dies sobre el nou equipament sanitari i els motius de desencontre. Sembla que les postures encontrades són aquestes: per una banda, l'Ajuntament ha triat una parcel·la de 2.000 m2 al costat de la Creu Roja, i el PP voldria que s'ampliés el vell edifici.

Analitzem els pros i contres de cada postura.

Primera qüestió. És possible ampliar l'actual centre de salut, tant com per arribar als 2.000 m2 que demana la Conselleria de Salut per les condicions del terreny?

Jo diria que sí, ja que actualment, des del punt de vista constructiu, no hi ha res impossible. I com es faria aquesta ampliació? Si no ho he entès malament, el PP proposa ocupar la zona que hi ha entre el centre i el camp de futbol. Basta per als 2.000 m2 exigits? No. Així, idò, hauríem d'excavar cap a davall la plaça -on hi ha la gran araucària-, si volem complir els metres demanats. Com es pot veure, constructivament, sí que es podria ampliar l'actual centre, però a costa d'arribar fins el camp de futbol i excavant davall la plaça. Del cost no en vull rallar, però em sabria greu que l'araucària patís mal, ja és l'única que ens queda a un lloc públic, i seria cosa de protegir-la

Es podria aprofitar alguna estructura de l'actual centre? Jo crec que no, ja que l'actual centre és molt polit però poc funcional, i no compleix els paràmetres que es demanen actualment quant a m2 de consultes i altres espais.

En resum que ampliar l'actual centre de salut significaria la construcció de bell nou de l'edifici, amb el cost que tot açò pot suposar, sense que es pugui aprofitar res més que la infraestructura de sanejament de la zona.

Per tant, encara que puc admetre que la proposta del PP pugui estar feta amb bona intenció , una vegada analitzada és de difícil execució, tant per la dificultat constructiva com pel cost.

Un altre aspecte a tenir en compte seria a on es passarien les consultes durant el temps que duressin les obres. Açò els representants del PP encara no ho han dit, però segur com són prou previsors. Ja ho deuen tenir pensat.

La proposta de l'Ajuntament, de fer-ho a la parcel·la que ha estat qualificada expressament en el PGOU rep, com a principals crítiques, que es perden prop de 50 places d'aparcament, que és una zona de tràfic intens, i que si la infraestructura de sanejament fos insuficient s'hauria d'adaptar, i açò tindria un cost elevat.

Per començar, dir que no valoraré si és la millor o pitjor parcel·la que podia oferir l'Ajuntament, però el cert és que va ser elegida en un taller de participació ciutadana -després de valorar altres zones del poble-, per: la distancia a l'actual des Banyer i al centre del poble, l'edat mitjana dels usuaris (principalment persones amb més de 65 anys), el fet d'estar dins una xarxa de serveis, i altres motius que va fer que els ciutadans es decantessin per l'emplaçament proposat.

Quant al tema dels aparcaments, una de les condicions que va posar l'Ajuntament era preservar al màxim el número de places, i que es fes una planta soterrani pensant en els aparcaments.

Quant al tema del tràfic, no crec que n'hi hagi ni més ni menys del que hi ha ara a aquella zona, donada la proximitat de l'actual centre i els centres educatius.

En definitiva, que encara que no recordi que van fer els representants del PP al taller de participació ciutadana on es va triar la parcel·la cedida finalment a la Conselleria, vull creure que la idea de presentar al·legacions a l'acord del Ple de cessió dels terrenys no està feta amb la mala idea de retrassar tot el procés, però la proposta alternativa que han presentat, crec que no l'han analitzada prou.

Voldria que aquestes reflexions, que amb afecte m'he permès fer, hagin servit per aclarir el tema, i que més prest que tard, Alaior pugui tenir un nou centre de salut.

És el que tots volem. O no ?

Antoni Gómez Arbona
metge
Alaior

---------------------------------------

La tonyina vermella, fora de la Mostra Gastronòmica

Des del GOB volem agrair al Restaurant Ca n'Olga per haver retirat la tonyina vermella de la seva degustació durant la 8a Mostra Gastronòmica des Mercadal que tindrà lloc el 24 i 25 d'abril. D'aquesta manera demostra la seva sensibilitat davant la greu situació d'aquesta espècie, tan emblemàtica del mediterrani. En aquest cas, agraïm també la mediació de l'Ajuntament des Mercadal per resoldre aquesta qüestió.

Val a dir que la tonyina vermella ha estat pescada des de fa milers d'anys, però actualment, la tecnologia pesquera molt avançada, fins i tot amb avions per a detectar els bancs de tonyina, ha incrementat les captures per damunt del nivell sostenible. Segons els estudis les poblacions s'han reduït un 85% des de l'any 2000 i l'espècie podria col·lapsar en pocs anys. Per tant, la tonyina vermella es troba en perill d'extinció imminent.
Cal prendre consciència de que la riquesa de la mar no és infinita i oportunitats com la celebració de mostres gastronòmiques com la d'aquest cap de setmana, amb una important afluència de públic, són oportunitats per donar exemple d'un consum responsable de peix.

Gob Menorca

---------------------------------------

El IBI en Ciutadella

El Ayuntamiento de Ciutadella ha comenzado la recaudación del Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI), lo que vulgarmente llamamos "contribución". Dicho recibo se ha visto incrementado de una forma exagerada, ya que nuestro Ayuntamiento nos lo ha subido un 5,55%, lo que quiere decir que una casa que el año pasado pagó una cuota de 500 €, este año pagará 527,75 €.

Es del todo punto inadmisible que en una situación como la actual, con mucha gente sin trabajo y mucha otra con unos ingresos reducidos, nos venga el Ayuntamiento con una subida de este calibre, teniendo en cuenta, además, que el valor de nuestras viviendas a experimentado una fuerte caída, caída que el propio Gobierno estima en un 4,7% en el último año, lo que quiere decir que todos somos un poco más pobres, ya que nuestras viviendas valen menos, y ya no digamos la "faena" que supone tener que pagar más impuestos por una casa que vale menos, vamos, como para echarse a llorar.

A más abundamiento, a los pensionistas, el Gobierno únicamente les ha incrementado la pensión un 1%, por ser este porcentaje el estimado para la subida del IPC para el presente año. El Equipo de Gobierno de Ciutadella, o no se ha enterado o no lo ha querido tener en cuenta, subiéndonos el 5,55%.

Lo zapateristas del Gobierno Municipal, seguramente querrán defender su actuación diciendo que los valores catastrales los fija la Dirección General del Catastro y es cierto, pero el que fija el porcentaje a pagar sobre la base liquidable es el Ayuntamiento. O sea, que si nuestro Ayuntamiento hubiera tenido un mínimo de sensibilidad social y no estuviera volcado en la labor de vaciarnos los bolsillos por el sistema que sea, hubiera podido rebajar el porcentaje o tipo impositivo, de manera que el importe del recibo de este año hubiera podido ser el mismo del año pasado.

No lo han hecho, porque la razón de ser de los partidos que conforman el Equipo de Gobierno, es, como decía anteriormente, el saqueo sistemático de los bolsillos de los habitantes de Ciutadella. Su voracidad fiscal únicamente es comparable con la del Gobierno del Sr. Rodríguez Zapatero.

Ramón Sampol
Ciutadella