TW
0

Resposta del centre sociosanitari
Benvolguda Sra. Coll,

En relació al seu escrit publicat en el Diari Menorca el dia 21 de juliol de 2010, amb tot el nostre respecte i la nostra major consideració voldríem deixar constància del nostre testimoni.

El mes d'abril de 2009 el seu marit es donà d'alta com a usuari del centre d'estades diürnes del Centre Sociosanitari de Santa Rita. El centre disposa d'un període d'adaptació i observació de 15 dies, període en què, si és el cas, pot notificar aquells usuaris que considera que no són aptes per a la plaça adjudicada.

Durant les primeres setmanes es produïren diversos incidents i agressions al personal però, malgrat tot, l'equip de professionals del centre, conscients de la situació familiar i de la complexitat de la malaltia del seu marit, prengué la decisió de treballar amb el resident i fer tot el possible per a intentar la seva integració.

Com vostè sap, durant tot aquest temps s'han anat produint incidents greus de forma reiterada, que els professionals del centre han intentat pal·liar. Des del Centre Sociosanitari de Santa Rita sempre hem intentat ser sensibles a la malaltia del seu marit, a la seva situació familiar i sempre hem intentat treballar conjuntament per tal de poder-lo mantenir com a usuari del servei del centre d'estades diürnes.

Darrerament, però, les agressions ja no es dirigien només cap als professionals del centre sinó cap als usuaris, posant en perill a persones majors dependents que no disposen de mitjans per a la seva defensa. Arribat aquest punt, la direcció del centre, en reunió amb l'equip multidisciplinar, pren la decisió de sol·licitar formalment la baixa de l'usuari perquè s'està posant en perill a la resta d'usuaris, els quals tenen por i es senten insegurs. En cap cas el centre ha procedit a la baixa del seu marit per considerar que és un malalt difícil, sinó que ho ha fet perquè és la nostra obligació vetllar i defensar la integritat física de tots els nostres usuaris i, encara que ens resulti dolorós, no podem més que complir amb la nostra obligació malgrat això impliqui decisions difícils com la que ens hem vist abocats a prendre en el cas del seu marit.

Com dolorós és també, considerant que sempre hem estat sensibles a la malaltia del seu marit i a la seva situació familiar, que després de 15 mesos de treball, d'implicació dels professionals, d'excepcions al normal funcionament per atendre les seves necessitats, que ara vostè consideri que simplement hem donat de baixa al seu marit per ser un malalt difícil.

Per finalitzar, i en concordança amb la línia de feina de sensibilitat envers les situacions personals i familiars dels usuaris del centre, esmentar també que, coneixedors de la situació que la baixa del seu marit els provocava, el mateix dia ens posàrem en contacte amb els serveis socials municipals per explicar la situació i sol·licitar la màxima col·laboració i comprensió per tal de trobar un recurs adient per al seu marit, al igual que es va informar a la Direcció General d'Atenció a la Dependència de la situació.

Lamentem moltíssim que la seva percepció sigui la que ha exposat a l'escrit publicat en el diari Menorca, però amb tota sinceritat, i crec que parlo en nom de tot l'equip professional del Centre Sociosanitari de Santa Rita, li puc dir de tot cor que s'han fet els màxims esforços i que fins que no s'ha detectat un risc per als usuaris ens hem mantingut ferms amb la nostra decisió inicial de treballar amb l'usuari per a la seva integració, integració que lamentablement no ha estat possible.

Carolina Cerdà Pons
gerent del Consorci Sociosanitari
de Menorca