TW
0

D'on ve el llinatge Catchot

Santiago Catchot Pons Maó Carta de apoyo a los padres de Basma NURIA FERRANDO BRAMONA ROSALíA PONS PASCUAL ANA SANCHIS NIELSEN PATRICIA LóPEZ LUQUE CARMEN GARCíA ORTIZ ANA MOLL BAGUR ELENA TABOADA CRUZ ANA COLL ANDREU VITA CRUZ MERINO INMACULADA GóMEZ GARRIGA BEATRIZ VIDAL HOEGH KATIA BORRAS TEJEDOR CATALINA REINéS BARBER Maó

Primer de tot, voldria dedicar aquestes línies a totes les persones que han hagut de deletrejar el seu llinatge repetidament davant una persona incapaç d'escriure-ho correctament. Realment Catchot és un cognom estrany, la seva grafia difícilment ens dóna pistes del seu origen i la resposta quan es demana a la gent major d'on ve sempre és confusa, "dels anglesos". No hem trobat tampoc cap genealogia que obtingués resultats fiables.

Crec que amb aquest escrit es desvetllarà a molts Catchot, d'on ve realment el seu cognom. Els resultats segurament resultaran sorprenents i es deuen a diverses feines de recerca realitzades fa pocs anys per Francesc Carreras, Àgueda Catchot, Edie Catchot, Ray Bellande i Elena Catchot.  

Avui en dia trobam persones amb el llinatge Catchot, a dues zones geogràfiques ben determinades; Menorca, origen del cognom, especialment al llevant de l'illa (Maó i Es Castell) i als Estats Units d'Amèrica, concretament a la Florida i zones properes, producte de l'emigració de diversos menorquins al segle XIX, primer a Cuba i després fins les costes americanes.

Amb l'esforç de diverses persones hem elaborat un arbre genealògic bastant complert on qualsevol Catchot que conegui el nom dels seus besavis es pot incorporar fàcilment ja vengui de Menorca o dels Estats Units.

Tots els Catchot procedeixen d'un sol personatge històric que explica moltes coses d'aquest cognom: Francisco Catchot Endrevet. Aquest és el nom que apareix quan es casa a Menorca el 5 de maig de 1781 amb la menorquina Jerònima Neto Fontcuberta . Abans aquest personatge era realment Francesco Cacciuttolo Endrevet. El "problema" i a la vegada avantatge per elaborar el nostre arbre genealògic és que firmava tots els nombrosos documents trobats amb una simple "X" perquè no sabia llegir ni escriure. En els nombrosos documents trobats a l'Arxiu històric de Maó i el Seminari Conciliar de Ciutadella, els notaris i capellans escrivien el seu nom de diverses maneres (Cachot, Cacciotto, Caxot, Cachotoro …) fins que es va imposar el Catchot que tots coneixem actualment, és per això que podem afirmar que Catchot és un llinatge 100 % menorquí.

Com que era un estranger que es volia casar amb una menorquina va haver de documentar el seu origen amb testimonis que confirmessin la seva identitat, origen i molt especialment que era "líbero" (fadrí) i professava la religió Catòlica.

Sabem que Francesc va néixer a una petita illa enfront de Nàpols anomenada Procida i que poc després de néixer, ell i la seva família es van traslladar a Malta, motiu pel qual ell es considerava maltès.

El llinatge Cacciuttolo és originari de Nàpols i molts encara habiten allà i també a Malta. La dita que  Catchot és un llinatge originari dels anglesos té part de raó perquè el nostre personatge, Maltès va arribar i sobretot es va establir probablement gràcies a la presència dels anglesos a l'illa de Menorca.  L'arribada de Francesc a l'illa es va produir durant la segona dominació britànica de Menorca; concretament sabem que va arribar provinent de Marsella a bord d'una tartana juntament amb altres emigrants cap a l'any 1777-1778.

Francesc era un home de mar. Pels testimonis trobats sabem que des de ben petit va anar embarcat dedicant-se al comerç amb diferents ports del Mediterrani com Marsella, Gènova, Liorna o Venècia.

A Menorca la situació econòmica va afavorir que es dediqués a fer de corsari com molts altres habitants de l'illa. Sabem que va anar embarcat en diverses embarcacions corsàries amb èxit i també que en una ocasió el van capturar i fet presoner a  Roses durant nou mesos.

Després de casar-se, com hem dit, amb Jerònima Neto Fontcuberta va tenir cinc fills i va retornar a Malta durant un any i mig (coincidint probablement amb la conquesta espanyola l'any 1782). Va tornar a Menorca i l'any 1785 però la seva esposa va morir i un mes després, es va tornar casar amb Magdalena Morlà Garcies. Del segon matrimoni va tenir 11 fills més. Aquesta abundant descendència és l'origen de tots els Catchot que trobam actualment arreu del món.

Tres dels seus néts van emigrar, com molts menorquins cap Amèrica. El primer José Catchot Derany  l'any 1842 amb només 19 anys casant-se amb Rose Tudurí. Probablement arribà a través del port de Nova Orleans i es va establir a Biloxi – Mississipi . Més tard, cap a l'any 1850 van arribar els seus germans Antonio i Arnaldo. Tots els americans amb llinatge Catchot provenen d'aquesta emigració. Actualment hi trobam poc més d'un centenar de  descendents amb aquest llinatge als Estats units.

A Menorca trobam la gran majoria de Catchot (fora de l'illa i dels Estats units n'hi ha ben pocs). Molts encara que sigui de vista ens coneixem però si algú vol més informació sobre el seu origen pot adreçar-se al següent correu scatchot@gmail.com on amb la mesura que sigui possible rebran ajuda per esbrinar millor el seu origen, contribuint també a completar l'arbre genealògic dels Catchot.


------------------------------------

Todo el equipo del servicio de Pediatría del Hospital Mateu Orfila, queremos mostrar nuestro apoyo y consuelo a la familia de la pequeña Basma. Tanto los que firmamos esta carta como todo el resto del equipo, hemos sido testigos de la dedicación y entrega que han tenido los padres de la pequeña desde el día de su nacimiento y durante todo el proceso de su enfermedad.