TW
0

La llet i els drets humans a Perú i Colòmbia

"Què té a veure que els consumidors a Perú i Colòmbia comprin la llet més barata, gràcies als acords de lliure comerç que signaran amb la UE, amb la protecció dels drets humans a aquells països?" Això ens preguntava un diputat al Parlament quan una missió de defensors dels drets humans i entitats que els recolzem, va anar a explicar els impactes del tractat en procés de ratificació. De declarar-se de caràcter mixt, comercial i polític, els ciutadans de l'Estat tindríem l'ocasió de conèixer el seu contingut i debatre sobre la conveniència d'aprofundir els nostres lligams amb països on es violen de manera sistemàtica els drets humans, ja que caldria l'aprovació de cada país. Inexplicablement, tant al Congrés com al Parlament, no hem obtingut cap compromís ferm per fer-ho possible.

La llet, tenir l'oportunitat de produir-la i alimentar-se amb ella, i no dedicar-se només a exportar petroli o oli de palma per a satisfer el nostre consum, té a veure amb els drets humans. Però sobre tot, perquè aquests acords són una de les poques eines que tenim per forçar els estats peruà i colombià a no assetjar i criminalitzar els moviments ecologistes i els pobles indígenes que s'oposen a l'espoliació dels recursos naturals. La UE i els seus estats membres tenen una bona oportunitat per demostrar el seu compromís real amb els drets humans.

Miquel Carrillo
membre de l'Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres

------------------------------

L'educació paga els plats trencats
n L'equip directiu del CEPA Joan Mir i Mir, l'Escola d'Adults de Maó, en nom propi i dels professors del centre, vol afegir-se al desconsol general per la supressió del nostre estimat suplement educatiu "Xoc", així com manifestar la nostra admiració i recolzament vers na Rosa Carreras, que el coordinava esplèndidament fins fa poques setmanes. Els trobarem a faltar no només per la informació i l'entreteniment que hi trobàvem puntualment cada dimecres, sinó també perquè ens oferia la possibilitat de publicar-hi qualque contribució de tant en tant, la qual cosa era un element motivador gens menyspreable pels nostres alumnes.

Sabem que el període econòmic que vivim –i patim– actualment no convida a invertir en res que no sigui rendible a curt termini, però pensem que no cal fer pagar els plats trencats al món de la cultura i l'educació. Al cap i a la fi, el saber no ha provocat mai cap crisi; en tot cas, ha contribuït a resoldre-la.

Volem que torni el "Xoc", volem que torni na Rosa!
Moltíssimes gràcies,

L'equip directiu
del CEPA Joan Mir i Mir
Maó

-----------------------------

Sobre el sistema d'escoletes de Maó

L'Associació Empresarial d'Escoles Infantils de Menorca vol donar a conèixer al conjunt de la societat uns aclariments i reflexions, arran de les declaracions efectuades per la Sra. Àgueda Reynés, candidata a la batllia de Maó, que han estat recollides per la premsa insular.

Sigui dit per endavant que l'associació aglutina la pràctica totalitat de les empreses i entitats que exerceixen l'activitat d'educació infantil de 0 a 3 anys de Menorca en serveis municipals no prestats directament per l'administració.

En primer lloc, consideram injust i erroni atribuir el dèficit municipal a la gestió de les escoletes. O es tracta d'una acusació gratuïta o d'una mala interpretació de la premsa, però l'assenyalament d'una partida o línia d'actuació concretes com a causants del dèficit implica la seva consideració de supèrflua, cosa que, precisament, entenem que no és l'educació en la franja de 0 a 3 anys.

En segon lloc, pensam que es tracta d'un servei de primera necessitat que, encara avui, necessita una major dotació de recursos. Un servei que, no ho oblidem, presten les cooperatives i les associacions de pares i mares a un cost molt menor del que suposa la contractació directa de personal per part de les administracions.

En tercer lloc, pensam que la trajectòria històrica de l'educació infantil a Menorca, caracteritzada, entre d'altres aspectes, per la seva qualitat educativa, l'abast dels seus serveis i la seva gestió allunyada del negoci lucratiu, que ha estat reconeguda i emulada des de molts altres indrets, fa que qualsevol proposta susceptible d'afectar-la o de canviar algun aspecte del seu funcionament hagi de ser plantejat de manera molt estudiada i cautelosa.

Finalment, convidam a tots aquells grups polítics i candidats que vulguin conèixer de primera mà la realitat i l'exercici de l'educació de 0 a 3 anys de Menorca a reunir-se amb l'associació amb la finalitat d'aprofundir el seu coneixement sobre la gestió de les escoles de 0 a 3 anys a Menorca i d'observar en primera persona la realitat i les necessitats de les escoletes, les professionals i les entitats gestores.

Associació Empresarial d'Escoles d'Educació Infantil
de Menorca

-----------------------------


Mahón: antes de pintar, se debe lijar y enmasillar…

Pienso que antes de dar una mano de pintura, el procedimiento correcto sería lijar y enmasillar, como hacen los buenos pintores, de lo contrario, la pintura pronto empieza a caer… este procedimiento requiere mucha más dedicación, pero pasado el tiempo es más efectivo y duradero.Se me ocurre por ejemplo, el caso del hospital militar: no es suficiente con pegar cuatro paneles para lavarle la cara al edificio, como mínimo los que nos gobiernan, deberían haber pensado en eliminar toda la basura que hay dentro de él, con este proceder, lo único que se ha conseguido es dar una " imagen" a la fachada que no a los alrededores… pero para nada se ha solucionado el problema, que por otra parte, una vez pasadas las elecciones y con el mal hábito que tienen de no mantener los proyectos ejecutados… caerá esa mano de pintura que seguro quedará en el mismo suelo sin que los servicios de limpieza sean llamados para que lo retiren, (todos sabemos la dejadez que impera en nuestra ciudad) con lo cual volveremos a encontrarnos un edificio obsoleto, infecto y en ruinas, además de otro dineral malgastado que como siempre proviene de nuestros bolsillos.

Otro caso similar podría ser el de la peatonalización de la plaza del Príncipe, donde se ha ido a todo correr para darle una mano de "pintura" antes de elecciones, solo para que cuando estas hayan pasado, salgan los típicos problemas, como por ejemplo , que falta canalizar alguna instalación y tengamos que ver la plaza patas arriba de nuevo, por la falta de "lijado y enmasillado" anterior… o lo que es lo mismo, no haber hecho un trabajo organizado y con previsión. Podría dar montones de ejemplos más pero a todos se nos ocurre alguno…

Con esta metáfora , he querido expresar que antes de hacer cualquier tipo de actuación, en este caso lo llaman pintar, debe estudiarse a fondo la estrategia a seguir, a lo que llamaríamos lijar y enmasillar, para que los cambios, crecimiento y evolución que se van dando en nuestra ciudad, no nos cojan por sorpresa y tengamos que ir improvisando, es absolutamente necesario dejar puertas abiertas para que esto pueda suceder con la menor repercusión tanto económica como de infraestructuras, porque así es como la pintura dura a través de los años sin caerse una vez pasadas las elecciones.

Elisa Mus Gil
Maó