TW
0

Pilar Rahola

He leído el artículo de Pilar Rahola aparecido en "La Vanguardia" digital del 28 -10 en relación con la oferta del Ayuntamiento de nuestra ciudad de convocar una consulta popular sobre el contencioso Mahón-Mahó-Maó, y me ha producido una sensación de disgusto y de rechazo.

En primer lugar porque no me parece correcto que una persona foránea, sin vínculos con la Isla, se atreva a exponer públicamente su opinión sobre algo que solo a los mahoneses compete, dejando entrever, aunque usando citas de otros (Juli Moll, José Mª Quintana), que los que defienden Mahón o Mahó son españolistas anti-catalanes y franquistas; ni ético que quien otrora ha sido política ose llamar iletrada a alguien a quien no conoce y que es actualmente alcaldesa, elegida con mayoría absoluta por el pueblo que representa.

Y en segundo lugar, porque su artículo contiene tal cantidad de desinformaciones y errores que más bien parece un cúmulo de obcecaciones, fanatismos e ignorancias originado por el odio que rezuma. Odio porque algunos radicales como la Sra. Rahola no pueden permitir que los isleños nos sintamos menorquines y no catalanes, aunque hablemos parecido. Que nadie acepte en Menorca que pertenezcamos a unos hipotéticos "Països Catalans", que nunca han existido, y que aunque esta palabra está en desuso, que nos sintamos españoles. Porque, quieran o no personas como ella, lo somos.

Ya es hora de decir claramente que la historia es la que es, no la que quisieran algunos, que lo de las cuatro barras y Wifredo el Velloso es una farsa, nunca hubo tal personaje, que el Estado Catalán jamás existió, que el nombre de Cataluña nació como unidad territorial cuando los tres condados independientes de Ampurias, Urgel y Pallars-Sobirà se sometieron a Jaime I, rey de Aragón, que, por entonces, el país valenciano y las islas Baleares eran reinos independientes, que la primera gramática catalana es de 1913, mientras que la primera gramática menorquina es de 1856, mucho antes.

Tampoco tiene mucho sentido que Pilar Rahola, que lleva en su apellido, como sucede con Mahón, entre la "a" y la "o" una "hache" intercalada, pretenda que se elimine esta letra del topónimo de nuestra ciudad y no lo haya hecho con su propio nombre. ¿A qué viene esta falta de coherencia?.

Que Mahón recupere su forma castellana, por la que es mundialmente conocido, es de sentido común. ¿No estamos en una comunidad bilingüe?. ¡Pues eso!.

Nadie niega que hay un porcentaje de la población que quiere que también se utilice la forma menorquina (o la catalana, si lo prefiere), Mahó. Y otros dicen que debería ser Maó. ¡Éste es el dilema!. Y lo que quiere nuestra buena alcaldesa es celebrar un referendum (perdóname Ague, por desvelar tus intenciones) para averiguar por cual de estas dos formas se inclinan los mahoneses, porque desea acatar el criterio de sus ciudadanos, y por honestidad, porque dijo que lo haría en su campaña electoral y quiere cumplir su promesa. Y muchos (yo incluido) la respetan y la admiran por esto.

Francisco Pons Montanari
Maó

Temps de canvis al sector agrari

Després del canvi polític que hi ha hagut i de les coses que han dit els polítics que ara estan a l'oposició, m'he decidit a fer aquest escrit perquè moltes de les coses que diuen no tenen cap sentit. Voldria xerrar del sector agrari i esper que el temps em torni a donar la raó, ja que fins ara amb tots els escrits que he fet el temps m'ha donat la raó. Exemples com el jaleo bus i l'actitud dels joves, la massificació de funcionaris o quan vaig dir que l'arribada d'en Ruiz Mateos seria fum i així successivament. Ara xerraré del sector agrari amb la tranquil·itat de la pròpia vivència i experiència del que és fer feina al camp i és que la meva família hi viu, fa 64 anys que esteim al mateix lloc. Després d'aquest canvi polític sembla que s'obre una porta d'esperança, però desgraciadament fa massa poc que hi ha hagut aquest canvi ,venen temps molt difícils, però d'esperança a llarg plaç. Pens que de damunt l'esquena de l'agricultor hi ha viscut massa gent per açò molts agricultors s'hauran de cercar la vida obrint mercat ells mateixos venent el producte directament. El que ha heretat aquest nou govern em dóna poques esperances a curt temps, perquè el sac està buit però de les petites coses moltes vegades fa que tot funcioni millor. Ara açò si que és ver, els passats governants no vau complir amb la paraula i la gent del sector agrari encara espera el Proagro i altres subvencions. Per açò sou voltros que ens heu de donar explicacions ja que governàveu voltros. Què es va fer dels doblers del Proagro? Vau tenir prou de temps per gestionar aquestes subvencions. Vau deixar massa dubtes i interrogants pel camí, però la gent d'aquest sector no oblida fàcilment. Així que de lliçons no en doneu després de lo malament que ho vau fer. Evidentment que heu de fer oposició, però fer oposició vol dir lluitar contra aquell grup polític que té el poder, però amb veritats i poder xerrar si abans heu donat exemple d'un govern bo que no va ser així. Ara esteim collint el que voltros vau sembrar i és que amb el camp és molt important sembrar amb previsió i voltros no ho vau fer.

El sector agrari és un motor en positiu per aquesta illa, que és Reserva de la Biosfera amb gran esforç de la gent d'aquest sector i moltes vegades injustament recompensada. També dir que la majoria d'agricultors són de la zona de ponent. Evidentment que de subvencions sempre n'arribaran, però no és la solució als problemes que pateix aquest sector ja que la problemàtica més grossa són els preus del que venen i també del que compren. Totes les subvencions són vitals, però pens que el Proagro s'hauria de pagar quan antes, ja que si volem producció de llet i formatge s'ha de protegir evidentment el CARB. També s'ha de pagar, però no totes les explotacions poden cobrar aquesta ajuda. Aquí a Menorca és molt difícil que les explotacions agràries visquin, ja que aquí l'agricultor té molt poc marge a l'hora de negociar preus de compra i venda. A vegades pens que aquí no ha interessat prou que el camp anés bé. És d'agrair la sinceritat i transparència que ha tingut el conseller d'Agricultura perquè ens ha deixat molt clar que aquí no hi ha un euro. Per açò ara més que mai sí que seran supervivents els llocs que quedin amb actiu. Jo trob que no és normal que persones que no engreixen cap vedell tenguin dret a cobrar cada any fins el 2013 subvenció per l'engreix de vedell, açò és una estafa. Tampoc és normal que hi hagi propietaris que després d'anys d'haver invertit a les explotacions encara no hagin cobrat la subvenció ja que molts propietaris de llocs ho van fer perquè els agricultors fessin feina amb bones condicions. També ha passat que després d'haver fet aquestes inversions, amb la il·lusió que els agricultors facin feina bé, veuen com la rendibilitat del lloc no hi és. Tampoc és normal que a Menorca encara hi hagi llocs on no hi arribi l'electricitat. I, per acabar, per què han de cobrar subvenció llocs tancats que no tenen ofici ni benefici? Però tot arriba i ara que el calaix és buit d'euros s'hauran de mirar molt com es donen les subvencions.

Diego Pons Pons
Es Mercadal