TW
0

Agua desalada, no a cualquier precio

Hace tiempo que desde UPCM hemos manifestado nuestra preo-cupación por el aumento del precio del agua que supondrá la entrada en funcionamiento de la desaladora, una instalación que no dudamos de calificar en su momento como un "regalo envenenado del gobierno Matas". Porque si toda la producción potencial de la planta tuviera que absorberla Ciutadella, el precio del agua aumentaría desorbitadamente. Antes de que el Govern Balear comunicara al Ayuntamiento que el precio del metro cúbico de agua desalada nos costaría en principio en torno a 1,30 euros, un director general de Recursos Hídrics, advirtió en su momento de la necesidad de tomar medidas para evitar esta "auténtica ruina". Una ruina cuyas proporciones se comprenderán mejor, teniendo en cuenta que en el estudio que se acompañaba a la implantación de las tasas progresivas por el consumo de agua actualmente vigentes en Ciutadella, se estima que más del 75 % de los usuarios pagan las tarifas comprendidas en los dos primeros tramos, o sea 0,18 y 0,33 euros por metro cúbico respectivamente. Es decir, pasar a pagar el agua en torno a 1,30 euros representaría para más de tres cuartas partes de la población incrementos del 722% en unos casos y del 394% en otros, equivalentes en números redondos a multiplicar la factura por 7 ó por 4.

El proyecto original que parecía responder en principio a satisfacer las necesidades de agua potable en Calan Bosch (unos 3.500 metros cúbicos diarios en algunos meses de verano), ha quedado desvirtuado con la redacción de un segundo proyecto mediante el que se pretende inyectar el excedente de agua tratada por la desaladora (por lo menos 6.500 metros cúbicos diarios valorados en unos 8.500 euros cada día y más de 3.000.000 al año) en los pozos de es Caragolí.
Evidentemente un proyecto de esta envergadura y cuya ejecución vale unos cuantos millones, no se materializaría si no se pensara que el Ayuntamiento de Ciutadella va a aceptar dar prioridad al consumo de agua desalada sobre el consumo del agua que se extrae de los pozos que nos abastecen actualmente a un coste energético y medioambiental mucho menor, suministrándose a los consumidores de Ciutadella todo el caudal excedente que es capaz de producir la desaladora, porque el Govern Balear no puede ser tan irresponsable como para costear unas obras, instalaciones y conducciones si cree que no se van a utilizar.

A mediados de Julio, desde UPCM, dejábamos claro que Ciutadella no podía permitirse pagar ni un metro cúbico de agua desalada más de la necesaria para abastecer Calan Bosch y acaso cabría estudiar si haciendo un esfuerzo, según las mejoras en las condiciones que se ofertaran, se podría llegar a absorber la producción de 5.000 metros cúbicos equivalentes al 50 % del caudal que la planta tiene capacidad para desalar (todo esto durante unos meses del verano). Era, si acaso, a lo máximo que podría comprometerse en principio Ciutadella, debiendo permanecer seguramente la desaladora cerrada en invierno, porque los ciudadanos de Ciutadella no deben ni pueden permitirse, por errores de planificación en una infraestructura, pagar hasta siete veces más en la factura del agua.
Desde UPCM estamos de acuerdo con la postura firme exteriorizada recientemente al respecto por el alcalde, ante el anuncio unilateral por parte del Govern Balear de ejecutar cuanto antes la segunda fase del proyecto con la evidente intención de insuflar todos los excedentes de agua desalada que puede producir la planta en los depósitos municipales.

Por otra parte, aunque es cierto que en algunos otros municipios tienen más problemas con el agua de los realmente existentes en Ciutadella, dudamos mucho que pueda entenderse la desaladora en clave insular, como una infraestructura de toda Menorca, porque el agua no es petróleo y es absolutamente antieconómico impulsarla por vía terrestre a más de unos pocos kilómetros, a diferencia de lo que se hace con el petróleo mediante oleoductos. Y al enorme coste de las conducciones e instalaciones de bombeo, habría que sumar el coste energético permanente, probablemente medioambiental y económicamente insostenible que implicaría tener que impulsar toda esa agua hasta la otra punta de la Isla, encareciendo todavía mucho más su precio.
Por eso UPCM ha solicitado que el Pleno del Ayuntamiento se pronuncie en contra de la posibilidad de que Ciutadella tenga que asumir todo el coste del agua que la desaladora es capaz de producir, lo que equivaldría a tener que repercutir a los ciudadanos del municipio un precio que no pueden ni necesitan pagar y que se inste al Govern a desistir en la ejecución del proyecto de conectar la desaladora con los depósitos municipales, limitándose al proyecto inicial para asegurar el abastecimiento de Calan Bosch.

Unió des Poble de Ciutadella
de Menorca (UPCM)

Trobada de famílies Down. La prova
que Menorca supera amb nota (II)

L'aportació d'entitats privades i empreses, també ha estat indispensable per què tot sortís bé.Moltes gràcies a la Fundació Illa del Rei. Ens varen acollir i ens varen fer sentir com a casa. Serà sense dubte una de les activitats més recordades de la Trobada.La implicació de l'empresa Mascaró ha estat molt més que un patrocini. Tot i que la seva aportació econòmica ha estat molt important, el que més apreciam és l'amistat sincera de na Lina i na Úrsula, que ja consideram com a unes sòcies més de la nostra entitat. La nostra col·laboració, segur, no s'aturarà aquí. El vostre compromís segur que seguirà donant fruits.

El patrocini de l'empresa Menorca Dist i dels seus productes 'La Fageda' ens han permès descobrir la sensibilitat que una empresa pot tenir cap el món de la discapacitat. Gràcies Janet.

I l'empresa A. Palliser que, com altres vegades, ens segueix recolzant quant pot.
Obra Social Sa Nostra, seguint amb el seu compromís continuat amb les nostres entitats, ha recolzat també econòmicament la Trobada. Açò sí, varem haver d'aconseguir, com tothom, els necessaris vots dels seus clients, indispensables per a rebre l'ajuda.

Donam un Gràcies amb majúscula a l'empresa COINGA, que ha aportat un detall per a cadascuna de les famílies participants de la Trobada. Una bona manera, pensam, de donar a conèixer al visitant la nostra illa i els nostres productes.A Artiem Hotels, propietària de l'Hotel Capri i altres, li donam també les gràcies per la seva aportació econòmica equivalent al 10 % de la quantitat que ens ha facturat en concepte d'estància de les nostres famílies. Una mostra més del seu compromís social, que ja altres vegades ens ha demostrat a la nostra associació.

També la companyia aèria Spanair ha col·laborat amb l'aplicació de descomptes damunt tarifes en els vols, la qual cosa és d'agrair tenint en compte l'important despesa que açò ha suposat per les famílies.

Social Catering. La nostra empresa de catering. Dic nostra perquè Down forma part del patronat de la Fundació per a persones amb Discapacitat de Menorca, a la qual pertany aquesta empresa, i perquè a més la sentim com a nostra. És una empresa jove, en la qual totes les entitats que formam part de la Fundació hi tenim posades moltes esperances. Per ells és la nostra més gran enhorabona i agraïment a la vegada. Sou un grup humà insuperable. Vareu superar ‘amb nota' el repte de donar a menjar a mes de 400 persones durant els dos dies de la Trobada. Ningú imaginava que fos fàcil. Així és que malgrat les dificultats que tal repte suposava, el resultat ha estat de 10. Gràcies Silvia.

Creiem que també és important i just reconèixer la feina ben feta d'entitats, empreses i persones que han format part d'alguna manera de les activitats i necessitats logístiques de la trobada que han contribuït en bona mesura a que tot estigués a punt i al gust dels participants. Han estat: Impremta Lligall, Autocars Vidal, Yellow Catamarans, Son Martorellet, Econura, Hotel S'Algar, Molt Net, Bbserveis, el grup musical Elements i en Tato Rabasa, i els hotels Capri, Mirador del Port, Port Mahón i Agamenón, així com el seu personal.

Paral·lelament a la Trobada, s'ha organitzat un curs destinat al professorat de tots els nivells educatius obligatoris, que ha volgut profunditzar en la qüestió de la necessària inclusió dels fillets i joves amb síndrome de Down en el sistema educatiu vigent. L'activitat ha estat organitzada en col·laboració amb el CEP de Menorca, i volem agrair el seu suport i en especial el del seu director n'Alberto Navarro. També naturalment, fer arribar el nostre reconeixement públic a tots els professors i mestres que dia a dia, s'esforcen en que la inclusió de tots els seus alumnes dins l'aula sigui una realitat; repte que requereix sense cap dubte una feina extra, un esforç suplementari, però que resulta motivador pel professional, i que és possible i obligat.

Volem també mencionar a les comunitats educatives La Salle de Maó i Alaior, que han posat sempre els seus materials i les seves infraestructures a disposició de la organització, i que han fet possible també que els alumnes de ESO poguessin participar d'una activitat de voluntariat que els ha permès tenir una toma de contacte amb el món de la discapacitat.

Sense Escoltes de Menorca, la Trobada no hagués estat la mateixa. La vostra experiència i disponibilitat són extraordinaris. Gràcies des del cor.
Deixam el personal de la Fundació pel final. Voltros sou el suport de les entitats. Sense vosaltres res es podria fer. Sou les nostres mans, els nostres peus, el nostre cap i la nostra boca. A qui li pertoqui segur que ho tindrà en compte. Queda dit. Gràcies Vero, Mónica, Clara, Carles, Toni, Irene, Mª Àngels... i tots els treballadors dels serveis administratius, de transport, impremta, càtering...

I els més importants: vosaltres, les persones amb síndrome de Down, el motor de les nostres vides, de les famílies. No canvieu mai. Esforçau-vos, com ja feis. Demostrau a tothom que el 'no puc' no entra dins el vostre vocabulari, que voleu i podeu ser membres de ple dret de la nostra societat i que exigiu tant com donau. Gràcies per formar part de les nostres vides.

Javier Blay -Comissió
organitzadora- DOWN MENORCA